Šta je Uskršnji post, zašto postimo i kako to utiče na naše zdravlje? (FOTO)

dobro je postiti makar 1 dan

Šta je Uskršnji post, zašto postimo i kako to utiče na naše zdravlje? (FOTO)

Osim jačanja duha i vere, post je jako koristan za naš organizam jer ga duboko čisti i detoksikuje, čime značajno potpomaže naše zdravlje
Objavljeno:

Reč post dolazi od starogrčke reči νηστεία, i služi da pomogne vernicima u spasenju duše. Post predstavlja suzdržavanje od pojedinih vrsta hrane, loših misli, zlih želja. Za vreme posta vernici treba da uvećaju molitve za dobrobit svih oko sebe, da budu darežljivi i miliosrdni. Post nije samo odricanje od mrsne hrane, već i odricanje duše od greha i loših stvari. Zašto je čips štetan? Posle ovoga ćete dva puta razmisliti pre nego što ga pojedete! (FOTO) Za vreme posta možete jesti ribu, voće, povrće, žitarice i ulje kojih sada ima u izobilju, ne bi trebalo jesti meso, mleko, jaja i životinjske masnoće. Ako vam se skupi mozak, jedite ribu! (FOTO) Između ostalog post služi za čišćenje tela, jačanje duha i volje.

Prva zapovest o postu se nalazi još u Bibliji, u Starom Zavetu kada je Mojsije proveo 40 dana na Sinaju ne jedući ništa. Narušavanje zapovesti o postu je prvi greh. Uskršnji post se još naziva i Veliki post zbog svoje važnosti i trajanja, i to je jedan od najvažnijih postova u toku godine. Ovaj post traje 48 dana i završava se na Vaskrs, i u toku ovog posta obavezna je nedelja strogog posta na vodi. Najstarije svedočanstvo o Uskršnjem ili Velikom postu potiče s kraja 2. veka. Sveti Irinej Lionski u pismu papi Viktoru povodom sporova o vremenu praznovanja Pashe, spominje pashalni post koji je trajao kraće nego danas (3 dana), a praktikovan je svuda.
Dalje podatke o ovom postu daje Tertulijan, prema praksi Rimske i Afrikanske crkve. On govori o ‚‚pashalnom postu u spomen stradanja Hristovih”, koji je sam Spasitelj odredio, pa se u tom smislu smatra da pashalni post potiče od naređenja Gospoda Isusa Hrista. U današnje vreme zaista nije teško postiti, uz obilje prerađenih namirnica, biljnih proizvoda, salatnih barova to je mnogo lakše nego što je bilo pre nekoliko decenija. Sada je mnogo više proizvoda koje možete jeste u toku posta, a samim tim i mnogo više recepata koji su doprli do nas iz internacionalnih kuhinja.
Osim duhovne strane Veliki post ima i važnu ulogu za zdravlje, jer se tokom njega organizam značajno čisti i detoksikuje. Tokom posta možete smanjiti nivo holesterola i masnoća u krvi, regulisati krvni pritisak i doterati liniju. Sve to, naravno, ako se pravilo hranite. Post jača i vaš duh i vaše telo.
(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.