NE TRČI ZA USPEHOM: Ajnštajnova teorija sreće stala u 2 rečenice
Albert Ajnštajn, Foto: Profimedia

VELIKI NAUČNIK

NE TRČI ZA USPEHOM: Ajnštajnova teorija sreće stala u 2 rečenice

Dve beleške će biti ponuđene na prodaju

Objavljeno:

Dve beleške koje je Albert Ajnštajn predao jednom dostavljaču u Tokiju, od kojih je jedna o tajni srećnog života, pojavile su se 95 godina kasnije.

Slavni fizičar, 1922. je bio na turneji u Japanu, gde je održavao predavanja. Tada je saznao da će biti predložen za Nobelovu nagradu za fiziku. Tada se i njegova slava proširila po čitavom svetu. U "Imperial Hotelu" u Tokiju jedan jedan dostavljač mu je doneo pošiljku. Međutim, tada se desilo nešto jako zanimljivo. Nije poznato da li je dostavljač odbio napojnicu, u skladu s lokalnim običajem ili Ajnštajn nije imao sitniša. Ali ga nije želeo ostaviti praznih ruku, pa mu je poklonio dve beleške na nemačkom.

- Možda, budeš li imao sreće, ove beleške će vredeti mnogo više od napojnice - rekao je Ajnštajn, tvrdi prodavac.

Na jednoj od beleški, napisanoj na listu papira s logom Imperial Hotela, piše: - Miran i skroman život donose više radosti od nemirne trke za uspehom.

U drugoj belešci, na belom papiru, nalazi se slavna uzrečica pripisana Lenjinu:

- Gde ima volje, ima i načina.

Aukcijska kuća Winner's je potvrdila autentičnost eleški.

- One nemaju specifičnu vrednost. Ali bi mogle pomoći u određivanju Ajnštajnovog razmišljanja, čije je ime postalo sinonim genijalnosti - ocenio je Roni Grož, zadužen za najveću kolekciju arhiva tog fizičara na jevrejskom univerzitetu u Jerusalimu.

Dve beleške će biti ponuđene na prodaju u utorak u kući "Winner's" u Jerusalimu uz druge predmete, među kojima su pisma koje je Ajnštajn napisao pred kraj života.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Pult24.info)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.