NETAČNO JE DA JE CRNI HLEB ZDRAVIJI OD BELOG! Nemojte se zavaravati, ISTINA je potpuno drugačija!
Obratite pažnju koji hleb je integralni, a koji ne!, Foto: Profimedia

Zdrava ishrana

NETAČNO JE DA JE CRNI HLEB ZDRAVIJI OD BELOG! Nemojte se zavaravati, ISTINA je potpuno drugačija!

Znate li šta jedete?

Objavljeno:

Među proizvodima od žitarica, poput hleba, rezanaca, pirinča i brašna najzdraviji su oni od punog zrna, kaže Silk Restmejer iz DGE (Nemačko društvo za ishranu).

- Namirnice od celog zrna obezbjeđuju duži osećaj sitosti, a istovremeno sadrže više hranjivih materija od proizvoda od belog brašna - kazao je on.

Ali, važno je istaknuti da nije baš svaka vrsta braon hleba ili onog sa semenkama napravljena od celog zrna.

foto: Profimedia

- Neke vrste hleba smeđu boju dobijaju zahvaljujući ekstraktu slada koji se u njega dodaje, a u nekim vrstama hleba od semenki ima samo semenki suncokreta - rekao je Silk.

Slično kao i kod pšeničnog hleba od celog zrna, integralni hleb sastoji se od zrna žitarica koje su u potpunosti netaknute. Osnovna razlika između ove dve vrste hleba je ta što integralni, osim pšenice, može sadržavati i druge celovite žitarice poput ječma, smeđeg pirinča i zobi, a sve one bogate su vlaknima, vitaminima i mineralima.

foto: Profimedia

Iako je cela pšenica najpopularnija vrsta cele žitarice, hleb od punog zrna pšenice samo je jedna vrsta integralnog hleba. Ovo su dve najzdravije opcije koje se mogu pronaći u prodavnicama, a razlika u nutritivnim vrednostima je minimalna i zavisi od kombinacije žitarica.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.