SAČUVAJTE IH
KORE, PETELJKE, SEMENKE... Ove delove VOĆA I POVRĆA ne bacajte NIKAKO! Postoji ODLIČAN razlog za to!
Ovi delovi se bacaju jer smatramo da su otpad
Da li ste razmišljali o tome koliko hrane bacate? Ne mislimo na ostatke nakon obroka, bar ne ovaj put, već na delove voća i povrća koje bacamo, a ne bismo trebali. Iako nam se često čini kao otpad, delovi koje bacamo neretko obiluju većom količinom vitamina i minerala nego oni delovi koje konzumiramo.
Kore od pomorandže
Istraživanja su pokazala da se u kori od pomorandže nalazi se tri puta više vitamina C nego u samoj pulpi. Nemojte, stoga bacati koru, ušećerite je ili je konzumirajte na neki drugi način. Birajte neprskane, naravno.
Beli delovi lubenice i semenke
Ti delovi ove sočne letnje i osvežavajuće namirnice obiluju aminokiselinama koje, dokazano, povoljno deluju na zdravlje srca.
Stabljike brokolija
Znamo, navikli smo da jedemo samo "cvetove" brokolija, dok većina nas baca stabljike. Ipak, tu naviku bi trebalo da promenimo. Stručnjaci tvrde da je upravo u stabljikama brokolija, jedne od najzdravijih namirnica, najveća koncentracija sastojaka koji deluju protivupalno i sprečavaju oštećenja ćelija.
Stabljike peršuna
Podjednako su ukusni delovi kao i samo lišće peršuna, koje najčešće koristimo kao začin. Stabljike sadrže mikronutrijente koji blagonaklono deluju na zdravlje vaše kože i očiju.
Kora od jabuke
Mnogi skidaju koru s jabuke i time prave jednu od najvećih grešaka. Naime, upravo je kora jabuke zdravija od ploda, obiluje vlaknima i vitaminom C, a pomaže u uklanjanju toksina iz probavnog sistema i održava jednjak čistim. BONUS VIDEO: KADA VIDITE KAKO U KINI UTOVARUJU PAKETE, PROSTO POŽELITE DA STE POŠTAR! Zabava zagarantovana. (VIDEO)
(Espreso.co.rs/Večernji.hr)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!