PONOVO U MODI: Ovo su sve popularnija STARINSKA imena za decu! Za neka NIKAD ne biste pretpostavili
Deci se daju i stara imena, Foto: Shutterstock

VRAĆAJU SE

PONOVO U MODI: Ovo su sve popularnija STARINSKA imena za decu! Za neka NIKAD ne biste pretpostavili

Koja imena danas najčešće roditelju daju deci?

Objavljeno:

Davanje imena deci uvek je odslikavalo sukob tradicionalizma i pomodarstva.

Koja imena danas najčešće roditelju daju deci?

Dok je Sara i Andreja danas sve manje, Milice i Nikole ponovo su sve brojniji, a često se u matičnim knjigama nađu i stara srpska imena poput Sretena, Gvozdena, Jelisavete, Đurađa.

Kada dajete svojoj deci imena, vodite računa o tome da bi to jednog dana mogla biti imena ulica i trgova, svojevremeno je poručio legendarni Duško Radović. Štaviše, kako stvari sada stoje, među imenima sve su brojnija ona stara. Hana, Mila, Lena, Lana, Sofija, Tara, Una i dalje su relativno popularna imena za devojčice, dok je za dečake, između ostalog, najčešće ime Matej, Andrej, Vuk. Nekada popularna imena Milica i Marko, polako se vraćaju u modu, a popularnost jednog imena traje do dve godine.

Stara srpska imena pak ne uspevaju da osvoje i sever zemlje. Novosađani su u prošloj godini najčešće deci davali imena poput: Sara, Lena, Lana i Mila, Dušan, Danilo, Lazar i Luka. Roditelji vole kratka imena. Oko 6.800 beba rođeno je tokom prošle godine na teritoriji Novog Sada, a matičari napominju da se roditelji uglavnom odlučuju za kraća imena. Tako su dečaci u 2013. godini dobijali imena poput: Andrej, Vuk, Vukašin, Janko, Andrija, Aleksandar, Relja, Petar, Marko, Nikola. Devojčice su dobijale imena poput: Nađa, Sandra, Lana, Lena, Lenka, Mila, Marija, Nevena, Anđela, Anastasija.

BONUS VIDEO: NA CENTIMETAR OD SMRTI! Nadrealno je koliko je sreće imala ova devojka! (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Infpult.info)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.