DOČEKAJTE GOSTE SA SVEČANOM I UKUSNOM TRPEZOM: Za POSNU SLAVU svaka DOMAĆICA bi trebalo da pripremi ova JELA!
Slavska trpeza, Foto: Printscreen/youtube, Zorana Jevtić, Shutterstock

čarolija mirisa

DOČEKAJTE GOSTE SA SVEČANOM I UKUSNOM TRPEZOM: Za POSNU SLAVU svaka DOMAĆICA bi trebalo da pripremi ova JELA!

Kako Sveti Nikola pada u vreme božićnog posta, vernici bi trebalo da pripreme posnu trpezu

Objavljeno: 10:58h

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog Nikolu Čudotvorca, jednog od najvećih hrišćanskih svetitelja koji važi za zaštitnika putnika, moreplovaca, ribara i splavara.

Ova posna jela bi trebalo danas da budu na vašoj trpezi!

Pogača:

Domaći hleb nosi posebnu simboliku ognjišta, a i svakako je mbogo ukusnija od kupovne, pogotovo kada je topla. Možete je praviti od kukuruznog brašna ili mešavine belog i kukuruznog bašna, bez dodataka jaja ili mleka jer je trpeza posna.

Testo:

1 kg brašna

dve i po kašičice soli

1 kašičica šećera

125 grama otopljenog margarina

40 grama kvasca

1/2 l mlake vode

Ukrasi

250 grama brašna

100 grama vode

Pogača
Pogačafoto: Zorana Jevtić

Premazivanje

2 kašike brašna

2 dl vode

Priprema:

U posudu staviti brašno i promešati ga sa solju. Posebno potopiti kvasac sa šećerom u mlakoj vodi. Kada kvasac nadođe, zamesiti testo uz dodavanje rastopljenog margarina. Izrađeno testo pokriti krpom i ostaviti da odstoji.

U međuvremenu, od 2 kašike brašna u 2 dl vode skuvati štirak za premazivanje, pomoću kojeg posni slavski kolač dobija izuzetan sjaj.

Ukrase za kolač napraviti od čvrstog testa napravljenog od brašna i vode. To testo treba tanko razvaljati oklagijom i iseći 5 slova (pomoću pečata Isus Hrist pobedjuje). Formirati još i goluba, grozd, klas pšenice i cvet.

Izmešeno testo staviti u podmazanu duboku šerpu u kojoj će se peći. Od testa odvojiti deo i formirati 4 manje kugle i 1 veću. Od ostatka napraviti jednu pletenicu, koja čini osnovu slavskog kolača.

Potom veću kuglu staviti u centar, a 4 manje okolo, tako da formiraju krst. Skuvanim premazom četkom obilno premazati kolač, pa potom stavljati ukrase i to: na svaku kuglu po 1 pečat, a između ostale napravljene ukrase.

Pasulj prebranac:

Pasulj prebranac služi kao savršeno toplo predjelo, možete mu dodati začine poput bosiljka i nane, tako ćete ga uičiniti mnogo ukusnijim.

Pasulj prebranac
Pasulj prebranacfoto: Shutterstock

Sastojci: 1kg belog pasulja 2 velike glavice crnog luka 2 kašike crvene mlevene paprike 1 kašika suvog začina 5 g soli 200 ml suncokretovog ulja

Priprema: Pasulj prokuvajte u vodi pa ga iscedite i ponovo kuvajte. Kada je pasulj skoro kuvan pripremite sos za pečenje pasulja. Iseckajte luk na tanke kriške, dodajte ulje i ostavite na srednjoj vatri da se prži, pazite da ne zagori i često mešajte.

Pošto je luk skoro gotov dodajte suvi začin, so, i crvenu papriku. Pasulj možete da kuvate sa postepenim dodavanjem vode ili da nalijete vodu više vode pa posle višak da odlijete. Kada je pasulj kuvan pecite ga u rerni 220 stepeni.

U posudu za pečenje staviti trečinu luka, po dnu, pa pasulj, pa trecinu luka, pa pasulja i tako redom. Pecite dok lepo ne porumeni.

Riba

Naravno da je posna trpeza nezamisliva bez ukusne ribe, možete pripremiti bilo koju, odnosno onu koju vi najviše volite da jedete. Ne zaboravite da preko nje, tokom jela, nacedite svež limun jer je tako i mnogo ukusnija i mnogo zdravija.

Sastojci:

Manje pastrmke

Kukuruzno brašno

Belo brašno

Ulje

Limun

Začini

Priprema:

Pomešajte kukuruzno brašno sa belim, pa u do dodajte začine po želji. Očišćene pastrmke uvaljajte u tu smesu, pa ih pržite na vrelom ulju, prvo sa jedne strane, pa sad druge, dok ne porumene i postanu hrskave. Najbolje je da ih pržite pred serviranje i da preko njih stavite limun.

Riba
Riba foto: Thinkstock

Torta:

Sastojci za posnu tortu sa malinama:

Za 2 kore:

300 g brašna,

150 g šećera,

2 kašike ulja,

200 ml soka od narandže,

1 prašak za pecivo,

2 kašike džema od kajsije.

Za fil:

300 g posnog margarina,

200 g pudinga od vanile,

1 l fante (ili neki drugi gazirani sok od pomorandže),

300 g šećera u prahu,

800 g malina.

Za dekoraciju:

100 g posne crne čokolade,

100 g posne bele čokolade,

300 g posnog šlaga,

300 ml kisele vode,

6 kašika ulja,

30 g zelenih (ili druge boje) mrvica za torte.

Posna torta sa malinama se priprema na sledeći način:

U vanglicu sipajte sok od pomorandže, dodajte šećer, ulje, džem i brašno pomešano sa praškom za pecivo.

Smesu umutiti varjačom dok se sastojci ne sjedine.

Peći u plehu obima koga ste obložili papirom za pečenje na 200° C oko 10 minuta.

Umutiti i ispeći još jednu identičnu koru i ohladiti!

Torta sa malinama
Torta sa malinama foto: preentscreen/youtube

Puding razmutite sa malo soka, a ostatak soka stavite da se zagreva. Kad provri dodajte puding, smanjite temperaturu i zakuvajte puding na uobičajeni način uz neprestano mešanje. Ohladiti.

Margarin umutite penasto. Dodajte šećer u prahu i polako dodajte, kašiku po kašiku skuvanog pudinga. Umutite u penastu smesu.

Finalni postupak: kora, pola malina, pola fila, kora, maline, fil.

Otopiti belu čokoladu sa 3 kašike ulja. Otopiti crnu čokoladu sa 3 kašika ulja. Prohladite.

Papir za pečenje iseći po obimu i visini torte. Na pola papira sipajte crnu, a na pola belu čokoladu.

Pospite zelenim mrvicama. Pustite par minuta da se prohladi, a onda makazama isecite pek papir zajedno sa čokoladom. Ostavite da se stegne čokolada.

Umutite šlag sa mineralnom vodom čvrsto i dekorišite tortu po želji. Skidati čokoladu sa papira, naizmenično crnu i belu i ređati oko torte. Dobro rashladitii služiti.

Bonus video

Sveti Nikola!

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.