10 NAMIRNICA KOJE VAS UBIJAJU POLAKO, ALI SIGURNO: Izbacite ih iz ishrane JOŠ DANAS!
Za dobro zdravlje, neke namirnice je bolje da ne konzumirate nikad, Foto: Profimedia

NE TRUJTE SVOJE TELO

10 NAMIRNICA KOJE VAS UBIJAJU POLAKO, ALI SIGURNO: Izbacite ih iz ishrane JOŠ DANAS!

Neke od spornih namirnica pogoduju visokom pritisku, visokom holesterolu, bolestima srca, dijabetesu, lista je predugačka

Objavljeno:

Da li ste znali da vas pojedine namirnice, ako ih jedete svaki dan polako ubijaju? Većina nas ima jednu ili dve takve namirnice na meniju. Možda će vas razlozi koje vam donosimo podstaći da ograničite njihov unos ili ih izbacite iz ishrane.

Neke od spornih namirnica pogoduju visokom pritisku, visokom holesterolu, bolestima srca, dijabetesu, Alchajmerovoj bolesti pa čak i raku. Ne zaboravite na gojaznost za koju se usko vežu anksioznost i depresija.

Paradajz iz konzerve - je skriveni izvor šećera koji kao što je poznato dovodi do povećanog rizika od gojaznosti, dijabetesa, bolesti srca pa čak i propadanja zuba. Kako bi izbegli skrivene šećere najbolje je da napravite sami sos, ali ako vam je to preambiciozno pažljivo čitajte deklaracije i birajte one s manjim udelom šećera i natrijuma.

Paradajz sos iz konzerve pun je skrivenih šećera
Paradajz sos iz konzerve pun je skrivenih šećera foto: Profimedia

Hamburgeri, salame, hrenovke - puni su soli, konzervansa i aditiva. Sve ove supstance mogu povećati rizik za obolijevanje od raka, srčanih bolesti, dijabetesa, a kod dece mogu uzrokovati probleme s učenjem i ponašanjem. Kako bi smanjili rizik radije kupujte meso u mesari od proverenih dobavljača nego u supermarketima, a navedene mesne prerađevine zaobilazite u širokom luku.

Biljna ulja - neka od tih ulja su GMO, a još uvek ne znamo koje su dugoročne posledice konzumacije takvih namirnica. Proverite nalepnicu i ako je ulje rafinisano, izbegavajte ga jer sadrži slobodne radikale koji mogu doprineti nastanku raka, ubrzati starenje i uzrokovati razne vrste problema. Odlučite se za zdrave alternative kao što su maslinovo ulje, kokosovo ili avokadovo ulje.

Prženi krompirići - sva hrana pržena u dubokom ulju sadrži opasnu materiju nazvanu akrilamid. Krompir nije izuzetak. Akrilamid povećava rizik od raka debelog creva, raka dojke, raka prostate i raka rektuma. Stoga izbegavajte krompiriće ili napravite zdraviju verziju kod kuće. Stavite malo maslinovog ulja na kriške krompira, posolite i ispecite urerni. Ukus je odličan.

Sva hrana pržena u dubokom ulju sadrži opasnu materiju nazvanu akrilamid
Sva hrana pržena u dubokom ulju sadrži opasnu materiju nazvanu akrilamid foto: Profimedia

Gotovi sosevi za salate - puni su šećera, veštačkih boja i kukuruznog sirupa koji sadrži puno fruktoze. Umesto gotovih preliva za salatu koristite limun,neko sirće u kombinaciji s maslinovim uljem.

Veštački zaslađivači - često su i gori od šećera. Veštački zaslađivač poput aspartama, notama, acesulfam kalijuma itd. Iako sadrže manje kalorija od šećera, još uvek mogu povećati rizik od dijabetesa, visokog krvnog pritiska, bolesti srca i metaboličkog sindroma. Iako je European Food Safety Authority (EFSA) donela stav da je aspartam štetan samo ako se koristi u velikim količinama, ipak je bolje zameniti ga s nekim od brojnih zdravijih alternativa belom šećeru poput agava sirupa, ksilitola i slično.

Zaslađivači su često gori i od šećera
Zaslađivači su često gori i od šećera foto: Profimedia

Hleb i testenina od belog brašna - belo brašno je oslobođeno prehrambenih vlakana, minerala i vitamina, a sve što dobijate su aditivi koji se koriste da bi se dobila bela boja hleba, produžio mu se rok trajanja i kako bi se lakše oblikovao. Iza toga leži rizik od dobijanja na težini, oštećenja štitne žlezde i oštećenja organa. Umesto rafinisanih jedite cele žitarice.

Energetske pločice s visoko fruktoznim kukuruznim sirupom - energetske pločice mogu biti dobre za sportiste kojima je potrebno puno energije za treninge, ali ako se ne bavite intenzivnom fizičkom aktivnošću bolje da ih izbegnete. Sadrže puno šećera i/ili visoko fruktozni kukuruzni sirup to je šećer je koji se nalazi u čak 75 posto hrane i pića koje kupujemo. Energetske pločice su u osnovi slatkiši puni kalorija, šećera i veštačkih sastojaka.

Kupovni voćni sokovi - ne verujte velikim šarenim oznakama na kojima piše da se sok sastoji od 100% voća. Komercijalni voćni sokovi uglavnom sadrže dodane šećere, boje, konzervanse i mogu izgubiti hranjivematerije tokom pasterizacije. Najsigurnije je da sami napravite sok.

Zašećerene žitarice za doručak - većina njih sadrži dodani šećer, veštačke boje, konzervanse i GMO, a hranjive materije koje su imale pre prerade oduzete su im u tom procesu. Umesto žitarica birajte ovas u koju možete dodati malo svežeg i sušenog voća i dobćete pouzdano zdrav i ukusan doručak. BONUS VIDEO: ŠTA BISTE VI RADILI DA MOŽETE OVAKO? Njegove oči se nalaze na vrhu glave i može da ih vrti 360 stepeni (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Miss7zdrava.24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.