SPOJILA JE SVOJE 2 LJUBAVI- ČITANJE I KUVANJE: Aleksandri je HOBI postao POSAO, a ono što radi je ČAROBNO (FOTO)
Aleksandra je blogerka kojoj je kućni posao postao profesija, Foto: Printscreen

INSTAGRAM INSPIRACIJA

SPOJILA JE SVOJE 2 LJUBAVI- ČITANJE I KUVANJE: Aleksandri je HOBI postao POSAO, a ono što radi je ČAROBNO (FOTO)

Znate da se želje ostvaruju kada prestanemo da mislimo na njih?

Objavljeno:
Bojana Kontić

Kada na Instagramu naiđete na profil Aleksandre Radoman, poznatije kao „aleks_books_and_cooks“, prvo - ogladnite.

Potom, kako vam oči upijaju fotografije čarobnih jela, dok se nesvesno oblizujete pokušavajući da taj ukus osetite na usnama, dobijete želju da nešto pročitate. Onda, udubivši se još više u fotografije s kojih je nemoguće skloniti pogled, shvatite da za svaki ukusan obrok, postoji detaljan recept, nesebično podeljen, koji će vam pomoći da magiju koju ste upravo videli, pretvorite u realnost opipljivu na tanjirima vaših najdražih. Taman kad ste pomislili da je to sve, Aleksandra vas fotografijom kafe, u čijoj pozadini su morski talasi koje kao da čujete, i snažne poruke koja inspiriše, natera da i sami potražite prirodan, umirujuć ambijent za ovaj, mnogima omiljen ritual.

Kako neretko u životu nailazimo na primere koji potvrđuju frazu „slika bez tona“, za nešto što izgleda, ali kad se zagrebe površina, prelazi u razočarenje, tako je i Instagram, osnovni prozor u svet za mnoge, preneo ovo „spontano“ pravilo na brojne korisnike popularne društvene mreže. Hrana koju spremaju mora da bude „slikabilna“, ali ne i ukusna, knjiga koju preporučuju popularna, ali ne nužno i pročitana, putovanje na koje idu sponzorisano, ali ne i proživljeno na pravi način.

Moj foto sešn je gotov ❤.Jao..kako sam happy ???!Jeste da bi ih mogla samo gledati,koliko su mi preslatke ove pločice iliti štanglice,i ukus je takodje fantazija.S uživanjem sam ih pravila i osmislila im "odelce".Valja ponekad napraviti pauzu par dana,da dodje ta inspiracija ?.Hvala vam na strpljenju za recept.Za ove #energybars vam je potreban secko,par sastojaka i zamrzivač ?.E,sad,hoćete ih "oblačiti" kao ja,na vama je ❤. Recept: 200gr blanširanog kikirikija ili neslanog, 200gr svežih urmi, prstohvat soli, 50gr čokolade sa većim procentom kakaoa, 3 kašike mleka kravljeg,biljnog ili pak vode 1 kašičica arome vanile. Kikiriki propržiti,sve ubaciti u secko i nakon par sekundi preručiti smesu na pek papir u neki kalup,tanki pleh ili mali poslužavnik.Istabati rukama,pomoću pek papira,da se ne bi lepilo za ruke, na debljinu 1cm pravougaoni oblik i odložiti u zamrzivač na 1h.Nakon toga,seći na pločice,ispadne 12 većih komada.Da vam kažem,od jedne se baaaš dobro osladite.Po želji umotati svaku u papirić i vezati nekom vrpcom.Odlična varijanta za poneti ili na poklon. Uživajte u sitnicama.One nam život čine lepšim ???❤. #energybar#domacikolaci#energetskeplocice#stanglice#slatko#zdravo#sirovikolaci#zdravikolaci#rawbars#zdravirecepti#brzirecepti#posno#healthyfood#nosugar#vegan#glutenfree#peanut#urme#dates#food#sweet#sweetlover#foodbloggers#sweetphoto#recepti#domace#domacejenajbolje#aleks_books_and_cooks#gramljubavi?

A post shared by Gram ljubavi (@aleks_books_and_cooks) on

Međutim, kada naiđete na Aleksandrin profil, osećate se kao kod svoje kuće. Složićete se, najviše volite da idete tamo gde vam je prijatno, gde nema isfoliranosti i gde ne morate sebe da predstavljate u drugačijem svetlu samo da biste se dopali drugima.

Aleksandra hranu priprema za svoje najdraže, a ne zbog klikova ili reklame. Svoje recepte deli, a da za to ne morate da platite ni dinar. Svaki recept je priča za sebe, pripremljen s puno ljubavi, jer najlepše kuvamo za one koje volimo. Knjige i njihove najupečatljivije delove preporučuje, kako bi vas motivisala da i sami uradite nešto korisno tog dana. Često ih i poklanja. Sve ovo bilo je i više nego dovoljno da se potrudimo da saznamo u čemu je njena tajna. I kako je sve počelo.

- Profil je nastao sasvim spontano. A opet, rekla bih...nekako očekivano. Ta tema se provlači godinama,od strane meni bliskih osoba. Međutim, ranije nisam imala vremena da se posvetim tzv. blogu o hrani, iako svakodnevno svi uživamo u njoj – počinje Aleksandra priču o svom radu za portal Espreso.co.rs.

Reklo bi se da smo usled stresne današnjice, motivisane sticanjem novca, statusa i bitnog položaja u društvu, zaboravili na one istinske vrednosti koje čine suštinu svakog čoveka – dom, porodicu, ljubav. Zanemarili smo one retke prilike, gde se okupljeni oko bogate trpeze smejemo sa onima koje najviše volimo. Dozvolili smo da nas vrtlog modernog sveta povuče u svoje tamne dubine.

Postoje ljudi, kao Aleksandra, koji su svoj prostor na društvenim mrežama iskoristili kako bi podsetili šta je ono što je u životu zaista bitno. Na njenim fotografijama i pričama koje ispod njih priča, zaista ćete osetiti toplinu doma. Ona je spojila svoje dve velike ljubavi, čitanje i kuvanje i time inspirisala mnoge.

- Kroz fotografije koje postavljam na Instagram, ljudi mogu dosta da saznaju o meni, ako bi malo dublje analizirali.Izbor knjiga govori o nama samima. A hrana, s koliko ljubavi je pripremljena.To sam ja. Dodala bih još i sitnice koje mi život čine lepšim,ali se trudim da to predstavim na storiju, kako ne bih prebukirala profil i feed. Spojila sam ono u čemu uživam, a mnogi su se takođe pronašli u tome - kaže ona.

Domaći sok od malina i džem ❤.Dve muve jednim udarcem ?.Nisam sumnjala u ukus ni jedne sekunde,dok je moja mama bila skeptična,jer nije onako kako ONA pravi.A iskrena da budem,ne samo ona,nego većina koje znam.Medjutim,nikad nisam bila oduševljena sokom.Potrebno je dooosta sirupa da se stavi i pri tom mi nema baš jak ukus maline,kakav volim.Čekale su me u zamrzivaču kad sam došla kod mojih.Kad se odmrznu,puste vodu,svoj sok i to mi je taman. Na 1kg malina, stavila sam 800gr šećera i malo manje od 1 kesice limuntusa. Nakon 24h sam stavila na šporet samo da proključa.Kao kuvani paradajz,samo mnogo kraći proces.Procediti kroz gazu,sito,mašinicu koju imate za to.Cedjenje je meni išlo malo sporije,ali sam dobila čistu,zgusnutu kašu,u suštini džem.Tako da sam odmah zaboravila na utrošeno vreme.Nakon cedjenja,vratila sam na šporet samo da izbije ključ i pena.Penu sam skinula i sklonila sok sa šporeta.Vruće na vruće u staklene flaše.Ako postoji mana ovog soka,ona je što se dobije malkice manje od 1l koncentrovanog sirupa na 1kg malina.Meni nije ni to mana,jer ukus sve drugo baca u senku.A prednost je jako mala verovatnoća da se sok pokvari.Tek toga što sam se naslušala!!!Da nekome propadne sav uloženi trud.Kratkim kuvanjem,te šanse su minimalne.Da ne kažem što možete po potrebi da ga kuvate,ako imate maline u zamrzivaču.Ali može i ovako,otkačite sve odjednom i ne brinete.Staklene flaše,kuvanje-traje cele god.Tako pravim i sok od drenjina.Probajte pa javite!??❤ #sok#domacisok#sokodmaline#maline#raspberry#starinsko#homemade#domace#drink#drinkphotography#domacejenajbolje#dzemodmaline#jam#juice#raspberryjuice#fruit#domacinski#recept#recipe#foodphoto#food#instafood#foodie#foodblogger#aleks_books_and_cooks #gramljubavi?#srbija#serbianfood#

A post shared by Gram ljubavi (@aleks_books_and_cooks) on

S druge strane, inspiraciju za ono što radi, tražila je isključivo u sebi i stvarima koje voli. Njen profil je upravo zbog te činjenice i jedinstven, jer ne liči na more drugih koji se bave istom tematikom.

- Ne znam kako će ovo da zvuči, ali mi je najbitnije da je iskreno. Nikad ni u čemu nisam imala uzora, bilo iz javnog ili privatnog života.Često sam se pitala da li je to dobra ili loša strana moje ličnosti. Sama sebi sam inspiracija, a drago mi je što sam i drugima. Ipak,divno je kad imate za koga da spremate. Porodica mi je najveća podrška i inspiracija za inovacije - iskrena je Aleksandra.

Instagram profil „aleks_books_and_cooks“ 11. novembra je proslavio svoj prvi rođendan. Protekla godina je Aleksandri, ali i svima koji prate njen rad, donela mnoštvo lepih i korisnih stvari.

- Upoznala sam mnogo divnih ljudi. Posebno sam ponosna na našu knjišku zajednicu. Nikad nisam naišla ni na jedan negativan komentar, a ipak, to je veliki broj ljudi. Velika odgovornost - kaže ona i objašnjava gde pronalazi ideje za stotine slanih, slatkih, zdravih i tradicionalnih recepata koji se nalaze na njenom profilu.

S nestrpljenjem su mnogi čekali receptić za ove slatke male kolačiće.Medjutim,nekad mi je pre podne ludnica sa decom.Još kad imate i druge obaveze...!Kako sam ih potcenila kad sam rekla da će nam trajati danima!Bojim se da ni sutrašnji dan neće dočekati.Nisu uopšte teške ni jake,da ih možete samo jedan pojesti.Dok su slike bile u fazi nastajanja,tanjir se samo praznio?.#zrnakafe po mom ukusu.Morala sam odmah sinoć da zapišem na papirić koliko sam čega stavila,da ne zaboravim...Daaavno sam ih radila po receptu iz sveske,ali sad sam iskusnija,pa sam količinu sastojaka mnooogoo korigovalaaa. Počinjemo od standardnih 100gr šećera ?.Staviti na šporet šećer, 50gr margarina, 0.70dl vode i 1 punu kašikicu #nescafe .Kad se istopi,dodati 100gr mlevenih oraha, 130gr ml.keksa, 1 kašiku kakaoa i 50gr crne čokolade. Izmešati sve i ostaviti da se malo stegne.Nakon toga praviti kuglice,koje ćete po sredini utisnuti čačalicom,kako bi se dobio prorez.Ostaviti u friz da se stegnu. Spremiti glazuru od 100gr čokolade i 3 kašike ulja. Umakati ih u čokoladu,a onda posle par minuta opet proći čačkalicom po onom udubljenju.Ta daaa!!!Dobili ste zrna kafe...❤❤❤Sad se i deci svidja,ne oseti se više tako nes,kao sinoć.Ukus je sličan bajaderama.Posni su.Ispadne 30 kom.Savršene su uz kaficu, a Bog'me i jagode ?☕? #kolac#sitnikolaci#zrnakafe#posno#slatko#kafa#sweet#sweetlover#coffeelover#coffeestagram#coffeephotography#coffee#food#recept#mojrecept#strawberry#chocco#cake#brzoilako#nobake#slavskikolaci#foodaddict#foodphoto#cakephoto#food52#foodblogger#aleks_books_and_cooks#gramljubavi?

A post shared by Gram ljubavi (@aleks_books_and_cooks) on

- Nekad sam puna inspiracije i ideje same naviru, a često do samog kraja ne znam kakav će biti finiš. Kada imate dovoljno iskustva, onda znate šta s čim može da se kombinuje i koja se razmera koristi u sastojcima. Međutim, volim da pogledam i "24kitchen", da pokupim neke “cake”. Nekad samo pogledam neko jelo na društvenim mrežama. Dovoljna mi je fotografija, a onda kombinujem po svom ukusu, koji je jako zahtevan i istančan.

Kuvanje joj je“ušlo u krv” već u detinjstvu. Sve je počelo sa sitnim kolačima, ali je te ljubavi ipak postala svesna godinama kasnije...

- Još kao dete sam uživala u spremanju sitnih kolača. Naše slave na kojima se spremalo i po 15 vrsta kolača, bile su dovoljne da se izveštim. Međutim, ljubav prema kuvanju otkrih tek kad sam se udala (pre 12 god.). Kako bih ugodila suprugu, sve više sam uviđala koliko ugađam i sebi, jer sam u tome uživala. Da spremim, aranžiram, serviram - priznaje Aleksandra.

Mnogi ljudi svedoci su toga da hobi može prerasti u profesiju. S hobijem se počinje iz ličnog zadovoljstva i ljubavi, a ono što se radi na taj način, retko kad ispadne loše. Na spisku ljudi koji su ono što ih ispunjava pretočili u posao, našla se i Aleksandra.

- .Od nedavno je kuvanje postalo i moja profesija, zahvaljujući upravo ovom profilu. Do tad mi je to bio samo san. Odavno govorim kako sam promašila profesiju, ali ujedno i da nikad nije kasno - kaže ona.

Učinite svakodnevnicu posebnom ??.Bez ikakvog povoda iznenadite ga.Sipajte mu vino u najlepše čaše što imate.Servirajte kao da je najbolji specijalitet.Udelite osmeh...Uživajte u ukusu...A zatim...pravac spavanjac...???pardon...odmorite ??... Prijatno! Srećna sam kad nešto prvi put pravim,pa dok spremam,već se radujem,jer jedva čekam da probam...a miriše na dobro ?.Preukusno jeee!!!??? Prelistavala sam jutros novine Sale&Pepe iz 2008.(mozda ih od tad nisam ni otvorila) i naišla na zanimljiv receptić.Odmah sam sprovela u delo.Delim sa vama kako sam ja iskoristila namirnice,a količine prilagodila sebi i nešto dodala. Zove se karpaćo od patlidžana i mocarele, a ja bih rekla salata od patlidžana i mocarele.(obrok salata uz dvopek). 1veći patlidžan, 1 veća glavica crvenog luka, 2 zelene paprike dugačke, 150gr mocarele, 2 velika paradajza, sveži bosiljak(10tak listića), 1 čen belog luka, 1/2 manjeg limuna, 4 kašike maslinovog ulja, so i biber. Patlidžan i luk iseći na tanke kolutove i grilovati s obe strane par minuta.Kako odlažete patlidžan,tako ga solite.Paprike peći u rerni nekih 15min na 180c dok ne budu pečene(ljuska crna).Politi malo masl.ulja preko njih pre pečenja.Ne bacati sok koji su pustile.Staviti ih u foliju ili kesu,da se potpari i lakše oljušti.Paprike iseći na kockice i pomešati sa grilovanim lukom.Ubaciti tečnost koju su pustile,maslinovo ulje,iscediti limun,beli luk,so i bosiljak.Sve izmešati.Paradajz i mocarelu iseći takodje na tanke kolutove.Redjati u ovalni ili pravougaoni tanjir naizmenično patlidžan,paradajz,mozarelu i preliti odgore sosom od paprika iliti dresingom.Dobro pobiberiti i dosoliti ukoliko je potrebno.Ostaviti 20tak min pre posluženja.Ova količina je dovoljna za dvoje ukoliko ćete je jesti kao obrok salata.A za 4,ako je kao prilog.Tada stavite svega samo po 1 red. #recept#zdravobrok#nomeat#tomato

A post shared by Gram ljubavi (@aleks_books_and_cooks) on

Kako su na Aleksandrinom profilu tri glavne stavke domaća kuhinja, knjiga i kafa, nismo mogli a da je ne pitamo šta je ono što najviše voli da kuva, a njeni ukućani da jedu, koje je najlepše mesto za čitanje knjige, a koje za ispijanje prve jutarnje kafe.

- Za odgovor na prvo pitanje sam potražila pomoć supruga, glavnog degustatora. Glasio je:"Hm...koje izabrati kad ih ima milijardu"?! Složiću se s njim.Nemamo favorit. Trudim se da svako jelo bude ukusno. Moj tajni sastojak je da se ubaci “gram ljubavi”- otkriva nam Aleksandra tajnu svog uspeha i priča o mestima na kojima najviše voli da provodi vreme uz dobru knjigu.

- Kada vreme to dozvoljava, zalazak sunca,šum talasa i pogled ka pučini su pravi ugođaj za čitanje knjige. A sada je dobro i ćebence, udoban krevet i šolja čaja ili kafe.

Jutarnja kafa ne može da prođe bez sitnih, svakodnevnih rituala.

- Prvu jutarnju kafu pijem na svom balkonu, uz neke male rituale. Međutim,kafica za opuštanje je obavezno kraj neke vode, bila to reka, jezero ili more.Pogled ka vodi na mene deluje umirujuće. Ne volim gužve i zadimljene prostorije, nego prirodu i mir - priča Aleksandra za portal Espreso.co.rs.

Da hrana koju sprema, nije na Instagramu samo zato što je“slikabilna”, svedoče Aleksandrini najbliži koji uživaju u ukusnim obrocima, ali i mnogi pratioci koji su isprobali njene recepte.

- Na prvom mestu, tu hranu spremam za svoju porodicu. S obzirom na to da sam veliki perfekcionista, hrana mora biti ukusna. Jedino što moji ukućani istrpe zarad instagrama, jeste što ponekad moraju sačekati da slikam, pre nego što počnu da jedu - kaže Aleksandra i dodaje da je posebno raduje kada dobije pozitivan feedback od strane pratilaca.

- Stori nekad zna da bude prebukiran fotografijama pratilaca koji su isprobali recept. Često mi pišu i u inboks. Te poruke su mi vetar u leđa i velika podrška mom radu. Neke mlade domaćice su popravile svoje kulinarske sposobnosti, druge su dobile volju za kuvanjem, treće pohvalu od gostiju i molbe da proslede recept. Tada mi je srce na mestu, jer utičem pozitivno na njih.

Broj pratilaca na Aleksandrinom profilu raste iz dana u dana. Tajnu kako kaže, ne zna ni sama, a poruke koje joj svakodnevno stižu najbolji su pokazatelj uspešnosti onoga što radi.

- U početku sam se i ja pitala "Šta ja to radim drugačije?" Onda počnu da stižu poruke... Ovo su uglavnom njihove reči..."Vidi se ljubav prema porodici, kuvanju... Sve je jednostavno, a ukusno, pristupačno, detaljno objašnjeno, neisfolirano..” Vole što nesebično delim svoja iskustva i recepte. Vole moju vedrinu, jer svaki post ima neku svoju priču. Retko kad je to recept ili izbor knjige....Moje jutarnje storije i citate, kao i preporuke knjiga. Kad se radi nešto s ljubavlju, pa koliko god zvučaalo kao kliše, ljudi to osete.Tu energiju i iskrenost - zadovoljna je ona, nakon lepih reči od strane onih kojima je profil i posvećen.

Blondies sa brusnicom ?.E svašta će ovi Amerikanci izmisliti.Te brownies, te blondies...Kolačići sa crnom i belom čokoladom,ja ću vam reći.Sličan ukus kao čoko keksići,koji su vam se mnooogo svideli.Samo...ovaj nije baš tako jeftin ?,ali nije ni skup.Nećete ga praviti svaki dan ?.A ukus je zaista divan.Jedan savet...Kad pravite nešto prvi put,nemojte puno eksperimentisati,kao ja.Htela sam da mi ne stoji ovaj kalup u obliku srca samo za Dan zaljubljenih,pa se namučih.Nikako da se testo ispeče,a zaboravih da je po teksturi sličan čoko keksićima i da će se po hladjenu dodatno stegnuti.A o visini kolača da ne pričam.Dakle,peći u pravougaonoj tepsiji min 30×20 ?. Testo sam prilagodila sebi,smanjila količinu šećera i margarina: 150gr rastopljenog margarina, 200gr šećera, 2 jaja, 1 kašičica ekstrakta vanile, 280gr brašna, 1 prašak za pecivo, prstohvat soli, kašičica cimeta, 150gr seckane bele čokolade. Peći oko 25min na 180c. Krem: 200gr milerama, 150gr rastopljenje bele čokolade, 100gr suve brusnice. Rastopiti belu čokoladu(odvojiti 3kašike u stranu) i pomešati sa mileramom.Premazati preko prohladjene kore.Poredjati brusnicu i preliti(ušarati) sa ostatkom bele čokolade. Staviti u frižider na hladjenje. Odlična kombinacija ???. Dodaću da muž nakon svakog pojedenog parčeta govori:"Kolač je baš,baš dobar ?". #kolac#blondies#recepti#tastyfood#cake#blondiescake#cookies#sweet#whitechocolate#homemadefood#brusnica#belacokolada#sweetstagram#cakelover#kolaci#slatko#domace#foodpic#foodlover#foodaddict#kolaci#foodblogger#recept#aleks_books_and_cooks

A post shared by Gram ljubavi (@aleks_books_and_cooks) on

Planove nema, samo želje. Zadovoljna je postignutim, srećna zbog poznanstava i mogućnosti koje su se otvorile i spremna za sve ono što tek dolazi.

- Ova prva godina mi je donela dosta toga,a ništa nisam planirala.Verovala jesam. Iza mene su divna poznanstva, saradnje, gostovanja i poslovni poduhvati. Nemam planove, samo neke želje, duboko u sebi. Nastavljam u ovom duhu, s neizvesnošću koje mi se sve opcije mogu otvoriti - kaže ona, čija snažna poruka za kraj, može biti vodilja svima, bez obzira o kom životnom području se radi.

- Znate da se želje ostvaruju kada prestanemo da mislimo na njih? Tako da...neka sve ide svojim tokom...Put će se sam pokazati.

BONUS VIDEO:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.