PREPOZNAJTE DA VAS NEKO LAŽE U PORUKAMA: Odaće ga ovih 9 znakova
Jedan od najboljih alata koje imate u otkrivanju laži je vaša intuicija, Foto: Stock

obratite paŽnju

PREPOZNAJTE DA VAS NEKO LAŽE U PORUKAMA: Odaće ga ovih 9 znakova

Uočavanje lažljivca je puno lakše kada razgovarate licem u lice

Objavljeno:

Puno teže je otkriti da netko zaobilazi istinu kada se s njime dopisujete, odnosno ne vidite govor tela. Kao prvo, slušajte intuiciju i uz to obratite pažnju na neke znakove.

Uočavanje lažljivca je puno lakše kada razgovarate licem u lice, jer imate priliku pratiti govor tela. Kada se s nekime dopisujete, bilo na društvenim mrežama ili putem SMS-a, teško je prepoznati da zaobilazi istinu jer govor tela ne vidite, kaže Louanne Ward, stručnjak za ljubavne veze iz Australije.

- Jedan od najboljih alata koje imate u otkrivanju laži je vaša intuicija - dodala je i navela devet najčešćih tragova laganja na koje treba obratiti pažnju kod dopisivanja.

1. Nejasni odgovori

- To su odgovori poput: 'nisam baš siguran', ' verojatno', 'možda', 'verovatno jesam', 'budemo jednom'... Ako ste nekoga pitali kakav mu je dan i hoće li imati vremena da se vidite, a on odgovori nešto tipa: 'Čeka me naporan dan, nisam siguran kada ću završiti', tada možete posumnjati kako ne govori istinu - kaže stručnjak

2. Skretanje s teme.

- Ljudi to često rade, jer im je teško izgovarati jednu laž za drugom. Skretanjem s teme udaljavaju se od laži koju su upravo izgovorili - pojasnila je i opisala primer takve situacije.

Pitanje: Šta si radio sinoć?

Odgovor: Ništa posebno, otišao sam s nekim prijateljima na nekoliko pića. Nego, sećaš li se imena knjige koju nam je Ivana spomenula za večerom prošle nedelje?

3. Duža pauza pre odgovora

- Kada vam neko piše poruku možete videti tačkice, no ako ih ne vidite i ne odgovara vam dugo na pitanje, ili ga je nešto omelo, ili vam ne govori istinu - kaže Louanne Ward.

4. Izbegavanje lične zamenice

- To su reči poput: 'moje', 'mi', 'naše'. Kada neko izostavlja lične zamenice iz poruka to znači da ne želi previše personalizovati poruku - napominje.

Primer takvog dopisivanja:

Govori istinu: Završio sam na večeri s Darkom. Nakon što smo videli našeg poslednjeg klijenta, završili smo vrlo kasno, a onda smo otišli da odigramo partiju biljara.

Verojatno ne govori istinu: Imao sam večeru s Darkom, a zatim partiju biljara.

5. Nagli prekid konverzacije

Ako nekome postavite pitanje, a on naglo prekine dopisivanje, budite sumnjičavi.

- Ako to učini i ne odgovori na pitanje, kada se sledeći put čujete verojatno će i dalje izbegavati to pitanje - kaže Ward.

6. Korišćenje komplimenata i empatije

- Lažljivac bi mogao reći nešto poput: 'Nisam siguran u koje ću vreme završiti. Moj zadnji klijent voli puno da priča. Iako, radije bih provodio vreme s tobom, ti me uvek činiš sretnim - objasnila je.

- Nemojte nagliti sa zaključcima, ali ako vam se situacija čini nejasnom, budite oprezni - dodala je.

7. Preterivanje s detaljima

- Lažljivci to rade da vam odvrate pažnju. Laž će zvučati ovako: 'Marko i ja smo odlučili da odemo na večeru, bili smo vrlo gladni pa smo pronašli taj restoran u kojem lazanje od patlidžana koštaju 160 dinara. Lazanje su bile dobre, ali zaista su vrlo zauzeti pa smo morali dugo da čekamo - opisala je takav scenario stručnjak.

foto: Giphy

8. Preterana razmjena informacija

- To je slično kao 7. tačke, ali ovaj put je odgovor na postavljeno pitanje relevantniji. Kada neko preteruje i na kratko pitanje odgovara dugačkom pričom, ponekad se tu radi o prikrivanju laži - kaže Ward.

Primer:

Pitanje: Šta si radio sinoć?

Odgovor: Marko i ja bili smo jako gladni nakon što smo završili s našim poslednjim klijentom pa smo odlučili da pronađemo gdje ćemo da jedemo i našli smo taj restoran koji je imao lazanje od patlidžana za 160 dinara. Bili su zaista sjajni. Nakon večere sam bio toliko pun da sam želeo da sagorim nešto kalorija pa smo odlučili da igratmo biljar. Marko nije jako dobar u biljaru pa sam ga pobedio, a nakon toga smo otišli na nekoliko piva. Veče mi je zapravo bilo jako dobro.

9. Obrambeni stav

- Kada je neko defenzivan i opravdava svoje izjave, moguće je da će zvučati ovako: 'ako moraš znati', 'biti ću iskren prema tebi', 'to je zapravo' ili 'sve što kažem je istina' - pojasnila je.

- Kad neko ima potrebu podupirati svoje rieči spomenutim frazama, to je nešto na što treba pripaziti - dodala je.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.