GRICKALICE MOGU BITI ZDRAVE: Ova štiti srce, leči anemiju i jača IMUNITET!
Izaberite neki od orašastih plodova, Foto: Profimedia

ODLIČAN IZBOR!

GRICKALICE MOGU BITI ZDRAVE: Ova štiti srce, leči anemiju i jača IMUNITET!

Njihova konzumacija se danas preporučuje ne samo zbog dobrog ukusa nego i zbog brojnih dobrobiti za ljudski organizam

Objavljeno:

Ako volite često nešto da grickate imamo prijedlog za vas. Samo zamenite loše grickalice zdravima, na primer orašastim plodovima, koji osim što su ukusni, zdravi su za vaš mozak i ceo organizam.

Možete se podmiriti mešavinom orašastih plodova, npr. bademima, orasima, lešnicima, pistaćima, indijskim orasima, ili možete izabrati samo jednu vrstu.

Što god izabrali, počastićete svoj organizam zdravim i ukusnim obrokom.

Ako želite namirnicu koja štiti srce, reguliše težinu, jača imuni sistem i čini kožu sjajnom i lepom, izaberite pistaće!

Pistaći čine kožu lepom i sjajnom
Pistaći čine kožu lepom i sjajnom foto: Profimedia

Savršena grickalica za zdravlje i lepotu

Pistaći su izuzetno hranjivi i zdravi. Sadrže vitamine A, B6, C i E koji su važni za rad srca, jačanje imunog sistema, zaštitu od štetnih zračenja, prevenciju raka i očuvanje nervnog sistema.

Osim spomenutim vitaminima, pistaći obiluju i vlaknima, koja su potrebna za zdravlje probavng trakta. Pistaći su dobar izvor magnezijuma, gvožđa, kalcijuma, fosfora, cinka, natrijuma, mangana, kalijuma i bakra.

Ako imate manjak gvožđa u organizmu ili vas muče grčevi u mišićima, pistaći će vam pomoći da olakšate ove tegobe. Pistaći doprinose bržem metabolizmu i regulaciji telesne težine. Zahvaljujući udelu vlakana, belančevina i masti pistaći brzo stvaraju osećaj sitosti.

Ipak, bitno je napomenuti da iako pistaći imaju manje kalorija od drugih orašastih plodova, s njima svakako treba biti umeren. Najbolje je kupiti neoljuštene pistaće. Budući da će vam više vremena trebati da ih očistite od ljuski, veća je verovatnoća da nećete preterati s njihovom količinom.

Lekovita svojstva pistaća

Dobrobiti pistaća davno su prepoznate, a spadaju među najstarije orašaste plodove na našoj planeti. Stari rimski vladari smatrali su ih pravom poslasticom. Njihova konzumacija se danas preporučuje ne samo zbog dobrog ukusa nego i zbog brojnih dobrobiti za ljudski organizam.

Zahvaljujući bogatom nutritivnom sastavu konzumacijom pistaća brinete se o svom zdravlju iznutra i spolja.

Dobrobiti pistaća:

– pomažu kod anemije

– doprinose regulaciji telesne težine

– čuvaju zdravlje očiju

– snižavaju loš (LDL) holesterol

– smanjuju rizik od srčanih bolesti

– sprečavaju razvoj dijabetesa

– jačaju imuni sistem

– štite od raka kože

– regulišu probavu

– štite kožu od štetnih uticaja

– čuvaju zdravlje nervnog sistema

Dobrobiti pistaća davno su prepoznate, a spadaju među najstarije orašaste plodove na našoj planeti
Dobrobiti pistaća davno su prepoznate, a spadaju među najstarije orašaste plodove na našoj planeti foto: Profimedia

Recepti:

Pistaće možete konzumirati kao grickalice ili ih dodati u jogurt, supe, salate i druga slana i slatka jela. Na taj način možete da ih uključite u svaki obrok po želji.

Jogurt s pistaćima

Izbegavajte kupovne voćne jogurte s dodacima jer oni sadrže razne aditive, pojačivače ukusa i šećere. Ukusan jogurt možete napraviti i sami dodajući birane i zdrave sastojke poput pistaća i lanenih i čia semenki.

Sastojci: jogurt (250 ml)

  • pistaći (2 kašike)
  • čia semenke (1 kašika)
  • semenke lana (1 kašika)
  • začini (po želji).

U jogurt dodajte sve sastojke, promešajte i ostavite da odstoji dvadesetak minuta. Nemojte ostaviti predugo da čia semenke ne bi previše nabubrile.

Ovim doručkom ćete pokrenuti svoju probavu i napuniti organizam potrebnom energijom i hranjivim sastojcima.

Salata sa pisatćima

Ova salata se može jesti tokom cele godine, samo će izbor svežeg povrća zavisiti od sezone.

Sastojci: brokoli;

  • kinoa (50 g)
  • šargarepa
  • leblebija
  • peršun
  • limun
  • maslinovo ulje (1 kašika)
  • pistaći
Napravite ukusnu salatu s pistaćima
Napravite ukusnu salatu s pistaćima foto: Profimedia

Brokoli nasecite na komade i skuvajte. Kinou operite i kuvajte 20-ak minuta. Posebno skuvajte leblebiju. Sve kuvane sastojke stavite u veliku činiju za salatu. Šargarepu i peršun dobro operite. Šargarepu možete narendati ili naseći na kolutiće, a peršun usitnite. Za dresing, pomešajte peršun s limunovim sokom i kašičicom maslinova ulja. Potom dodajte prstohvat himalajske soli i bibera. Možete dodati i druge začine po želji.

U činiju s brokolijem, kinoom i leblebijom dodajte šargarepu i dresing, dobro promešajte i pospite seckanim pistaćima. Ukusna i zdrava salata je gotova.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Superzena.b92.net)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.