ZBIRKA NEOČEKIVANIH TROŠKOVA: Koliko danas košta biti GLAVA PORODICE i da li se isplati
Rashodi preveliki, a noć prekratka, Foto: Profimedia

dnevnik nervoznog tate

ZBIRKA NEOČEKIVANIH TROŠKOVA: Koliko danas košta biti GLAVA PORODICE i da li se isplati

Ponovo sa nevericom konstatuješ da integralni hleb košta neverovatnih 100 dinara, da su kifle opet poskupele, da je mleko skoro sto dinara, kao i veliki jogurt

Objavljeno:
Dejan Katalina

Svakodnevno čitamo tekstove o tome koliko je ženama teško u današnjem društvu, koliko je teško samohranim majkama, ali i onima koje nisu samohrane. I sve to stoji, ali svaka priča ima dve strane.

Zato bi bio red da napišemo ponešto i o tome kako se očevi snalaze u svetu u kojem vreme teče svetlosnom brzinom, a svakodnevni rashodi se smenjuju kao brojke na taksimetru vozila s turbinom.

Samozavaravanje je ključ preživljavanja
Samozavaravanje je ključ preživljavanjafoto: giphy

7:30

Zvoni alarm na mobilnom. Kao da je uzbuna. Iskačeš iz sna i treba ti par minuta da shvatiš gde se nalaziš. Aha, opet si spavao u dnevnoj sobi na trosedu koji se raspada. Boli te kičma, a i desno rame jer nisi stigao da ga rasklopiš kauč pošto te je ćerka od 18 meseci opet sinoć išutirala iz bračnog kreveta.

7:45

Ustaješ kao oparen, misleći da si spavao duže od 15 minuta i da ponovo kasniš. Zato jurcaš u kupatilo da se umiješ i opereš zube. Shvataš da ti treba i brijanje, pa stavljaš penu i psuješ kroz nju prskajući ogledalo u kojem ti se ukazao Deda Mraz tri meseca pre roka.

7:56

Budiš sina da ga vodiš u školu. On se ponaša kao zombi, gleda u tebe kao da te vidi prvi put u životu i kao da namerava da ti odgrize ruku. Zato ga usmeravaš put kupatila, a on usput uspeva da zaluta u kuhinju i pokušava da nađe četkicu pored sudopere, ali nikako ne uspeva, pa par trenutaka drži u ruci viljušku pre nego što shvati da je na pogrešnom mestu i da sa viljuškom ne može da opere zube.

8:05

Opet kasnite u školu. Ali kasne i drugi roditelji sa decom, tako da se ne osećaš toliko loše.

740 dinara

Ovoliko otprilike potrošiš kupujući u pekari i prodavnici svakodnevne potrepštine. Ponovo sa nevericom konstatuješ da integralni hleb košta neverovatnih 100 dinara, da su kifle opet poskupele, da je mleko skoro sto dinara, kao i veliki jogurt.

"Ko će da izdrži sve ove cene", mumlaš sebi u bradu dok žuriš da odneseš stvari kući i spremiš se za odlazak na posao, u nadi da češ stići da srkneš i koji gutljaj kafe.

Kad te žena podseti da imate još dugovanja
Kad te žena podseti da imate još dugovanjafoto: Giphy

12.000 i još nešto siće

Taman kad se spremaš da ponovo izađeš iz kuće i kreneš na posao, žena te podseća na preostala dugovanja.

"Danas je prvi, trebali bi da platimo polovinu plate ženi koja čuva malu", kaže.

"Uf, to je danas. Totalno sam zaboravio. Koliko joj dođemo?".

"Dvanaest hiljada. Kao i prošlog meseca."

"Dobro, mislim da imaš toliko u koverti, ali ne znam koliko će nam još ostati do plate."

"Valjda ima još nešto, pošto moramo malom da platimo 350 dinara za pozorište, a uskoro bi trebali i da platimo njegove treninge za fudbal."

"Ima za pozorište, a za fudbal ćemo videti kad bude plate, nema šanse da sad damo te tri hiljade", kažeš i pokušavaš da zbrišeš pre nego što iskoči još neki trošak.

Troškovi kao 'ladna voda
Troškovi kao 'ladna vodafoto: gif

500 dinara

Na poslu razmišljaš i o tome koliko je život neviđeno skup i kako su ovo totalno čudna vremena u kojima deci moraš da platiš brdo love da bi jurcali za loptom i još jedno brdo da bi proslavili rođendan u igraonicu i još jedno brdo da bi ih obukli jer svakog meseca porastu više nego Grčki dug prema EU.

U nekom trenutku osetiš rupu u želucu i kako te hvata malaksalost, pa shvatiš da u celoj trci nisi stigao ni da omirišeš onaj burek što si ga masno platio tog jutra, pa odlaziš da nešto prezalogajiš.

Pošto je "zdrava hrana" preskupa za tvoj budžet, preostaje ti samo pekara, a ni tu cene, kao što si već konstatovao, nisu nimalo čovečne i naklonjene tvom praznom buđelaru. Kupuješ nešto sa sirom i nešto sa mesom i neki jogurt i nešto slatko i to te sve otprilike košta oko 500 dinara, a već si popio dve kafe koje su te koštale preko sto dinara u firmi.

2.500 dinara

Na povratku s posla žena ti je preko vajbera objasnila da fale neke stvari u kući i da bi trebalo da ih dokupiš.

Kupuješ citruse na pijaci, par mandarina, pomorandže i koji limun, onda banane, pa šargarepu, kilo krompira, zeleniš... A kupio si i pelene za malu jer ih je nestalo...

Ovo u stvarnosti ne postoji: sinhronizovano spavanje
Ovo u stvarnosti ne postoji: sinhronizovano spavanjefoto: Profimedia

537 dinara

I taman kad si pomislio da nakon ručka, jurnjave za klincima, odvođenja malog na fudbal, razmenjivanja potpuno besmislenih priča sa drugim roditeljima koji su takođe doveli decu da im se klinci izjure i osećaju obavezu da ćaskaju sa drugim roditeljima ("Ovo vreme je bolesno, kakva je to jesen na 25 stepeni?", "Ne znam što su spojili dva kluba u jedan, sad deca nemaju prostora ni da trče po terenu a da se ne sudaraju!", "Treninzi su sve ranije, kako oni misle da stignem s posla na trening u četiri kad radim do pet?), više neće biti dodatnih troškova, kad...

"Nismo kupili vitamin D za malu, nestalo je", kaže ti žena i ti kao robot ustaješ sa troseda, ostavljaš novine koje tek što si otvorio i odlaziš do apoteke u kojoj imaš karticu za popust, a koja je, logično, duplo dalje od apoteke gde nemaš karticu za popust i kupuješ BEBITOL D3 TWIST-OFF KAPSULE koje staju 537 dinara... Sa popustom.

Građenje autoriteta je teže od vožnje u pijanom stanju
Građenje autoriteta je teže od vožnje u pijanom stanjufoto: Giphy

00:36

Mali je uradio domaći, pogledao "Istine i laži", uspeo nekako da se sam okupa a da ne padne u kadi, i nakon što je pročitao tekst iz srpskog koji je zaboravio da ima za domaći - legao i, što je mnogo bitnije, momentalno zaspao oko 22 sata.

Mala je nastavila da jurca po kući još neko vreme jer je već spavala pola sata oko sedmice pa nije bila umorna. Bilo je tu i plakanja i kenjkanja i pričanja priča i pevanja glupih pesmica i puštanja klipova sa jutjuba i molbi i pretnji i psovanja i hiljadu puta izgovorenog imena i svih mogućih nadimaka... I zaspala je oko 23 i 36.

23:58

Onda si popričao sa suprugom. Naravno, sve one romantične stvari. Koliko još dugujete i kome, da li je vreme da se kupi novi usisivač ili je bolje uložiti u pekač za hleb, da li početi sad sa uplaćivanjem rata za letovanje ili sačekati još malo...

A onda pod tuš na brzinu i pokušaj da se skupi barem pet, šest sati sna u komadu.

Ponekad čovek hoće da se sakrije od svog života
Ponekad čovek hoće da se sakrije od svog životafoto: giphy

1:23

Nikako ne uspevaš da zaspiš, po glavi ti se motaju brojke. Pokušavaš da sabereš prihode i rashode a da nekako budeš makar na nuli ili u podnošljivom minusu. I ne uspevaš. Minus je i dalje nepodnošljiv iako je kraj oktobra u debelom plusu.

"Sve je, bre, naopako", kažeš onda sebi u bradu dok se uvijaš u jorgan osećajući neverovatnu hladnoću iako te vremenska prognoza uverava da bi trebalo da se kuvaš.

BONUS VIDEO:

Kurir dnevni horoskop za 29.10.2018.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.