DOSADILE SU I BOGU I NARODU: 3 efikasna načina da se rešite smrdibuba jednom za svagda
Smrdibuba, Foto: WIkipedia/Yerpo

obavezno probajte!

DOSADILE SU I BOGU I NARODU: 3 efikasna načina da se rešite smrdibuba jednom za svagda

Borite se sa smrdibubama? Ovi prirodni preparati bi mogli da vam budu od velike pomoći…

Objavljeno:

Smrdibuba je inače insekt kog možemo da sretnemo u vinogradima i voćnjacima, ali dolaskom hladnijih dana, oni traže sklonište na toplijim mestima na kojima bi u hibernaciji proveli zimu. U poslednjih nekoliko godina primećen je sve veći broj smrdibuba u ovo doba godine, što logikom nalaže postavljanje pitanja da li se smanjio broj njihovih prirodnih neprijatelja – guštera, osa i ptica.

Umesto da ih zgazite, budući da u odbrani ispuštaju neprijatne mirise, moguće je da napravite preparate koji će ih oterati.

Od ulaska u stanove i kuće najbolje će poslužiti mrežice na prozorima, a može da se isproba i trik sa žutim papirom, jer insekte privlači ova boja, pa može da ga postavite na balkon ili na terasu i na taj način namamite smrdibube da ostanu van kuće.

3 prirodna preparata za borbu protiv smrdibuba:

Preparat od ljuski luka

Uzeti 20 grama ljuski luka, preliti sa 1 litrom vruće vode i ostaviti da stoji pet dana. Nakon toga procedite i dobijenu tekućinu koristite za tretiranje biljaka. Kod povećane količine smrdibuba biljke treba da se prskaju svaki dan (do 3 puta dnevno) u periodu od pet dana.

Preparat od čili paprika

Za pripremu ovog preparata uzeti 100 grama čili papričica i isitniti ih. Isitnjenu papriku preliti sa 1 litrom vode i kuvati sat vremena na laganoj vatri u poklopljenoj činiji. Ovako prokuvana tečnost neka odstoji dva dana, a nakon toga je procedite. Za tretiranje uzeti 100 ml dobijene tečnosti i razrediti sa 10 litara vode.

Preparat od semena slačice

Seme slačice samleti u prah. Potrebno je 0,5 kilograma praha slačice preliti sa 0,5 litara vrele vode, dobro izmešati i ostaviti da se ohladi. Tečnost procediti i doliti 9,5 litara vode da ukupno imate 10l tečnosti kojom se prskaju napadnute biljke.

“Ako ih sad u kod kuće imate samo nekoliko do kraja oktobra ćete ih videti na desetine, možda čak i stotine, a najbolje je da ih sprečite da uopšte uđu u kuću zatvarajući vrata i prozore, proverite”, izjavio je Hovard Rasel, entomolog sa Univerzitetu u Mičigenu, za američki “Good Housekeeping”.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.