POMOĆU OVIH 6 REČI REŠIĆETE SVAKI KONFLIKT: Profesorka univerziteta daje savet zlata vredan
Foto: Youtube printscreen

pametno

POMOĆU OVIH 6 REČI REŠIĆETE SVAKI KONFLIKT: Profesorka univerziteta daje savet zlata vredan

Bićete iznenađeni koliko brzo sav bes počinje da bledi

Objavljeno:

Profesorka Brene Braun, čiji je govor za TED jedan od najgledanijih svih vremena, smislila je trik od šest reči kojim ćete ukloniti sve nesuglasice. Pokušajte da počnete rečenicu sa: "Ono što želim da kažem je..." i nastavite u tom nizu. Bićete iznenađeni koliko brzo sav bes počinje da bledi. Razmislite kada ste poslednji put imali konflikt sa nekim koga volite, šefov ili najboljim prijateljem.

Kada se sve slegne, koliko su zapravo te svađe ozbiljne? Iskreno, koliko od svega toga ste taložili i skladištili u svojoj glavi? Braun je dala primer jedne takve situacije u svojoj knjizi "Rising Strong". Naime, nakon vrlo stresnog i haotičnog dana, njen suprug Stiv je otvorio frižider i požalio se: "Nemamo namirnice. Čak ni mesa!"

Ona je istog trenutka uzvratila: "Radim najbolje što mogu. Mogao bi i ti nekada da odeš u kupovinu!" Stiv se zbunio i pitao je šta se dešava.

- Znala sam tačno šta se dešava. Okrenula sam njegov komentar u priču kako sam neorganizovana, nepouzdana žena i majka. Izvinila sam se i nastavila sledeću rečenicu rečima koji su mi spasile karijeru, brak i roditeljstvo: 'Ono što želim da kažem je da mene kriviš zbog toga što nema ničega u frižideru, i da sam ja ta koja je pogrešila. Naravno, on to nije radio, samo je bio umoran i gladan - piše profesorka u svojoj knjizi. Šta time postižete? Ključ u izgovaranju ovih reči je da najpre sebi priznate da ste možda u svojoj glavi pogrešno shvatili osobu sa druge strane. Tek kada shvatite šta vas zapravo avodi na svađu, krenite od srži problema. Šta vas je navelo da tako mislite? Kako se osećate zbog toga? Jednom kada istražite sve opcije, istina će sama izaći na videlo. Time ćete sebe pokazati kao osobu od krvi i mesa i lako ranjivu. Ispoljavanje negativnih i neprijatnih emocija prema nekome često može drugu stranu da navede da spusti gard. Nakon toga, oboje ćete naći rešenje za konflikt.

Kako biste najbolje otklonili svaku nedoumicu u svojoj glavi, Braun predlaže da sebi postavite tri pitanja: Koje su činjenice i kakve su moje sumnje?; Šta treba da znam o osobi sa kojoj sam u konfliktu?; Šta zapravo osećam? Kakva je moja uloga u svemu tome? Ovakav pristup će vas dovesti do velikog napretka u komunikaciji i rešavanju nedoumica sa ljudima koji su vam dragi, ili sa kojima provodite veći deo dana. Zato, sledeći put kada budete u žučnoj raspravi sa šefom ili partnerom, ne zaboravite da narednu rečenicu počnete sa: "Ono što želim da kažem je..."

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Noizz.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.