PITAM SE JA: Da li je NORMALNO da neko postaje otac sa 60 i majka sa 40 i kusur?
Foto: Pixabay

ISPOVEST JEDNE ŽENE

PITAM SE JA: Da li je NORMALNO da neko postaje otac sa 60 i majka sa 40 i kusur?

Kod mene su bile dve žene koje žele da ostanu trudne, a imaju, jedna 43, a druga 46 godina. Zamislite! Zdrave žene, ali sada, kažu, imaju vremena. Pa pitam se, misle li one na tu nerođenu decu?

Objavljeno:

Jedna žena je za portal "Infopult" napisala teskt u kojem je iznela svoj stav o kasnom roditeljstvu.

Prema njoj nije skroz prihvatljivo, a objasnila je i zbog čega.

Prenosimo njen tekst u celosti:

Život u dvoje bez obaveza, brak bez deteta, sa kučetom, žene i muškarci koji žive kod matoraca do beskonačnosti... i sama sam deo tog miljea. Postala sam mama u 35. godini, dugo sam živela sama, pa sa mamom. Ali ne zato što sam to baš tako želela. Čoveka svog života srela sam u 34. i eto, nije moglo ranije. Ali čim je naša ćerka ugledala svetlo dana, počela sam da razmišljam koliko ću imati snage za besane noći, koliko ću godina imati kada maturira, koliko ako bude išla na fakultet i diplomira... da li ću moći da joj pomognem oko njene dece... more pitanja koje postavljamo mi mame same sebi. Setila sam se svojih drugarica koje su postale mame u dvadesetim, i kako im zavidim na fotografijama na fejsu, one sa velikim ćerkama i snovima. Zavidim što su veći deo krucijalnih roditeljskih briga prebrinule mlađe i snažnije. Što će za razliku od mene biti poletne bake. Baš kao što je moja mama stigla da pomogne meni kad je trebalo...

Mislite da mračim? Možda... ali verovatno ovo ne bih pisala da nisam nedavno išla na godišnji ginekološki pregled. Pita meni doktorka: Kad ste postali majka? I kažem joj:"Sa 35". A ona će meni: "Pa hajde, to i nije tako kasno. Vi još, gledajući trendove, spadate u mlađe mame. Kod mene su bile dve žene koje žele da ostanu trudne, a imaju, jedna 43, a druga 46 godina. Zamislite! Zdrave žene, ali sada, kažu, imaju vremena. Pa pitam se, misle li one na tu nerođenu decu? Koliko je to odgovorno prema njima? Pa da li će stići i imati snage da brinu o njima? Koliko će živeti? Nisam ja protiv dece, naprotiv, samo ljuta je šteta što nisu ranije rađale. Razumem žene koje su imale problema i nisu mogle ranije da se ostvare, za njih je uvek pravo vreme. Ali ovo? Nisam ja za tu modu - sipa doktorka pitanja i dileme kao iz rukava a počela sam da se pitam i ja. Setim se jedne situacije iz ćerkine škole. Došli mi po decu, a među roditeljima i oni sede glave i zboranog lica. Kažem ja, baš lepo što je deda došao. A čovek se naljuti! On je tata sa 63! A dete devet godina. Bilo mi je neprijatno. Tek kad sam videla veoma mladu mamu pored njega, sve mi bilo jasno. Da vežeš svoj lajavi jezik, kažem sebi.

Nije biologija surova samo prema nama ženama, kako nam se čini. Za razliku od nas, muškarci mogu da budu tate i u šezdesetima. Pogledajte matore Rolingstonse. U isto vreme su očevi i dede. Ali vidi se da su vremešni i sigurno ne mogu da potrče za tom decom kao mlađi očevi. Da li su potpuno zdravi? Ali lako je nama za njih, tu su dadilje, pare, komoditet koji stvara velika lova. A šta je sa nama, običnim svetom? Veoma mi je teško da zamislim nekog kao tatu ako vidim dedu. Samo razmišljam o tome koliko će dugo biti uz svoje dete, da li će ono imati bar dvadeset godina... Eeee, alli nije sve crno-belo. Ova priča ima i drugu stranu medalje, da ne pomislite da sam potpuno protiv roditeljstva u kasnim godinama. Život se surovo poigrao sa mojom porodicom. Mene su moji roditelji dobili mladi, bilo im je tek 22. Imala sam čarobno detinjstvo, mlade, snažne roditelje koiji su bili posvećeni meni i sestri. Ali tata nas je napustio kad mi je bilo 23. I ništa nije dočekao, ni diplome, ni rođenja, ni krštenja...

Pa da li onda možemo da pričamo o starim i mladim roditeljima, pitam se ja. Moju najbolju drugaricu iz detinjstva majka je rodila sa 40, sad uživa u velikim unucima. Naš porodični prijatelj sinove je dobio u pedesetim, dočekao je i da im zaigra na svadbi... Nema pravila. Tako draga moja doktorka, ne znam da li mogu u potpunosti da podržim priču da su one dve žene iz vaše ordinacije stare za potomstvo. Možda će duže uživati uz svoju decu nego neko ko ih je dobio mlad. Jer život se surovo igra sa nama. Neka nama dece, dobrodošla u svim našim dobima! Ali svako od nas mora sam da proceni i oseti koliko je mlad i sposoban za to. Lično ja bih volela sam ostvarila svoj san iz rane mladosti, da budem mlada mama i da rodim troje dece. Život je namestio drugačije... ali ipak sam srećna majka. Mlada? Stara? Šta mislite?

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Infopult.info)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.