ŠEĆER, LIMUNOV SOK I VODA: Ovu smesu za otklanjanje dlačica koristila je KLEOPATRA, a zbog njenih prednosti počećete i vi!
Foto: Profimedia

EGIPATSKA DEPILACIJA

ŠEĆER, LIMUNOV SOK I VODA: Ovu smesu za otklanjanje dlačica koristila je KLEOPATRA, a zbog njenih prednosti počećete i vi!

Otklanjanje dlačica, odnosno, depilacija stara je gotovo koliko i civilizacija

Objavljeno:

Sa početkom avgusta, otvaramo i jednu priču o Starom Egiptu. Sigurni smo da ste odmah pomislili na njegovu poslednju vladarku, Kleopatru, koja je živela pre više od 2000 godina, a i danas je predmet misterije…

Malo je onih koji znaju da je od detinjstva imala najbolje obrazovanje, govorila je devet jezika, bila je vična politici, diplomatiji, vlasti. O njenoj lepoti je ispisano na stotine stranica, iako se malo zna o tome kako je izgledala.

Fantazije o njenoj lepoti su samo to – fantazije, jer mnogi istoričari tvrde da zapravo uopšte nije bila lepa. Ono što je sigurno je da je bila izuzetno negovana, neuobičajeno za tadašnje vreme. Poznate su njene kupke u magarećem mleku, u koje je dodavala eterična ulja, a prva je počela da se poigrava sa mirisima i parfemima u koje je stavljala ulje jasmina.

Otklanjanje dlačica, odnosno, depilacija stara je gotovo koliko i civilizacija. Postoje zapisi koji svedoče da se pinceta koristila u Mesopotamiji i Indiji. Poznato je da je egipatska kraljica uz pomoć šećerne paste uklanjala dlake sa celog tela – ta receptura, koja sadrži šećer, limunov sok i vodu, aktuelna je i danas, s tim što je ona dodavala esencijalna ulja, gumu i mlevene ptičije kosti.

Smesa za egipatsku depilaciju se pravi od šećera, limunovog soka i vode
Smesa za egipatsku depilaciju se pravi od šećera, limunovog soka i vode foto: Profimedia

Neverovatno je da se takozvana Egipatska depilacija i u 21. veku najtoplije preporučuje, imajući u vidu sve njene prednosti u odnosu na klasičnu depilaciju.

Prednosti depilacije šećernom pastom (Egipatska depilacija):

  • Manje je bolna nego proces klasične depilacije (voskom)
  • Mnogo je nežnija
  • Šećerna pasta izvlači dlaku iz korena, što znači da će vaša koža ostati duže glatka u odnosu na period nakon klasične depilacije koja čupa dlaku
  • Šećerna pasta izvlači i najsitnije dlačice
  • Šećerna pasta se nanosi isključivo na dlaku, što znači da ne dolazi do oštećenja i iritacija kože.

Egipatska depilacija je svojevremeno postala toliko popularna da su je oberučke prihvatili i Grci, i muškarci i žene. Egipatska depilacija je specifična po tome što se ona nanosi suprotno od rasta dlake, pa se izvlači u pravcu rasta. To znači da dlake pre depilacije šećernom pastom ne smeju da budu dugačke, već svega 3-5 milimetara.

Zanimljivo je da šećernom pastom možete bez problema da pređete preko visećih bradavica, od kojih uvek zaziremo zbog moguće povrede.

Zbog svega navedenog, depilacija šećernom pastom se preporučuje svim osobama koje imaju problem sa kožnim oboljenjima kao što su psorijaza i ekcem. Takođe, imajući u vidu da je nežnija, savetuje se svima koji žele da otklone dlačice sa osetljivih područja kao što su pazuh, intimni deo i ruke.

Nega posle depilacije šećernom pastom

Kao što smo već rekli, depilacija šećernom pastom je “bezbednija”, a samim tim je i nega vrlo jednostavna. Sve što je potrebno je da se tretirano područje opere mlakom vodom. Ne brinite, nisu vam potrebni nikakvi puderi i ulja za umirenje kože. Nema oštećenja, nema iritacije,..

Vrlo je važno da znate kome ćete poveriti svoje poverenje. Na našem tržištu je šarolika ponuda, brojni su “priučeni” stručnjaci koji svoje tretmane sprovode “po kućama”- Dobro razmislite o tome, jer nepromišljenost može da dovede do određenih posledica.

Depilacija šećernom pastom je “bezbednija”, a samim tim je i nega vrlo jednostavna
Depilacija šećernom pastom je “bezbednija”, a samim tim je i nega vrlo jednostavna foto: Profimedia

Na kraju, da li znate da je egipatska kraljica Kleopatra, koja je osvojila dva rimska moćnika, Julija Cezara i Marka Antonija, izvršila samoubistvo baš u avgustu, davne 30. godine pre nove ere?!

Prethodno je Avgust svoju vladavinu započeo njenim porazom, a osmi mesec nazvao je po svom imenu, dakle, u svoju čast.

Namera mu je bila da ovaj period bude podsetnik na njen poraz, a hteo je da je provede kroz Rim kao svoju zarobljenicu. Kleopatra je sprečila njegov naum, digavši ruku na sebe!

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Banjalucanke.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.