ŽULJAJU VAS SANDALE? Probajte TRIK od koga plikovi nestaju kao rukom odneseni!
Foto: Profimedia

SAVETI ZLATA VREDNI

ŽULJAJU VAS SANDALE? Probajte TRIK od koga plikovi nestaju kao rukom odneseni!

Ukoliko ste napravili plik ni slučajno ga nemojte bušiti

Objavljeno: 11:06h

Svi mi imamo bar jedan par obuće koji obožavamo iako nam je veoma neudoban i stvara nam plikove i žuljeve. Leti nam čak i udobna obuća stvara probleme, jer kako se stopalo znoji, plikovi lakše nastaju. U tim slučajevima mnogi buše plik ili ljušte kožu, što nikako ne bi trebalo da rade. Pogledajte kako da se bezbolno rešite plikova na stopalima.

Igla nikako

Ukoliko ste napravili plik ni slučajno ga nemojte bušiti, već stopalo operite čistom vodom i blagim sapunom. Savet je i da ne trljate peškirom ranjeni deo, već da pustite da se voda prirodno osuši ili da tapkanjem pokupite vodu. Nakon toga nemojte stavljati flastere, već pustite da vam kože diše!

Kada se budete ponovo obuvali, nipošto nemojte nositi cipelu koja vam je napravila žulj, već obujte nešto što će tom telu stopala dati "prostor da diše", a pre obuvanja ne bi bilo loše da na nogu stavite talk.

Plik već pukao

Ukoliko je plik već pukao nikako nemojte stavljati jod, alkohol ili neke kreme. Operite nogu blagim sapunom i vodom i isto pustite da se koža prirodno osuši. Ukoliko vam je ostao odvaljeni deo kožice, prstom ga nalepite preko rane. Kada se obuvate, obavezno stavite flaster preko plika.

Plik vam stvara mnogo muke

Jasno nam je da plikovi na određenim mestima zaista prave problem toliki da ne možete apsolutno ništa da obujete i da morate da ga probušite, ali u tom slučaju je procedura sledeća:

  • Operite nogu vodom i blagim sapunom
  • Iglu OBAVEZNO sterilišite
  • Iglom napravite jednu malu rupu i blago pritiskajte kožu dok iscuri tečno
  • Ni slučajno nemojte kidati kožicu, već pustite da se plik osuši i rana sama zaceli
  • Pre obuvanja obavezno stavite flaster
 Ukoliko je plik već pukao nikako nemojte stavljati jod, alkohol ili neke kreme
Ukoliko je plik već pukao nikako nemojte stavljati jod, alkohol ili neke kreme foto: Profimedia

Kad odmah morate kod lekara

Nažalost, plikovi na nogama neretko umeju da se inficiraju, a u tom slučaju bi trebalo odmah da odete kod doktora. Ukoliko primetite da vam plik gnoji ili crveni, potražite stručnu pomoć. Isto tako, ukoliko primetite da vam je koža u tom području topla ili da otiče, takođe se odmah javite lekaru.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.