ORLOVA LEKCIJA: Znate li kako ženka orla bira oca za svoje potomstvo?
Foto: Pixabay

neverovatna priroda

ORLOVA LEKCIJA: Znate li kako ženka orla bira oca za svoje potomstvo?

Ovo je vrlo dobar primer kako treba duhovno i fizički odgajati potomstvo

Objavljeno:

Ženka orla oca za svoje potomstvo​ bira na vrlo zanimljiv način. S drveta odlomi grančicu, uzme je u kljun, podigne se na veliku visinu i počinje da kruži s grančicom u kljunu. Baca ovu granu opet dole, mužjak je ponovno uhvati i donosi joj, a ona opet baca… To se ponavlja mnogo puta. Ako orao ulovi svaki put granu, ženka bira. Kad se oko ženke okupe orlovi ona baci tu granu i gleda. Orao pokupi tu granu u vazduhu pre nego padne na zemlju, zatim je nežno predaje ženki iz kljuna u kljun.

Orlica uzima granu i ponovno je baca, mužjak je ponovo uhvati i donosi do nje, a ona je opet baca. Isto će ponovit će više puta dok se uveri da je on onaj pravi. Orla koji uhvati grančicu odabire za parenje i oni se spajaju. Zašto je bacala grančicu kasnije će postati jasno.

Orao
Orao foto: Fonet

Zatim odlaze na visoku liticu, prave tvrdo gnezdo od jakog pruća. Zatim kljunom iz vlastitog tela trgaju perje i paperje i gnezdo učine mekim i toplim. U takvom mekom i toplom gnezdu orlica polaže jaja, zatim se iz njih izlegu orlići.

Kad se pojave orlići (a oni dolaze na svet goli i nemoćni), roditelji ih pokrivaju svojim telima sve dok ne ojačaju. Krilima ih zaklanjaju od kiše i jakog sunca, donose im vodu i hranu. Orlići rastu, počinje da im raste perje, krila i rep, prenosi Haber. Kad orlići ojačaju mužjak i ženka, otac i majka, pripreme im prvo iskušenje. Tata orao seda na kraj gnezda i počinje udarati krilima po njemu: maše, udara i trese po gnezdo. Zbog čega? Kako bi izbacio sve perje i paperje, tako da ostane samo kruto gnezdo od pruća, kojeg su na samom početku savili i napravili.

Orlići sede u tom rastresenom gnezdu, neudobno im je, teško i ne shvataju što se događa: mama i tata su bili tako nežni i brižni, čemu sad ova promena!?

Orlica jede ribu, orlići gledaju. Orlica za to vreme odleti, vraća se s ribom u kljunu seda na liticu pet metara od gnezda da je orlići mogu videti i počinje polako jesti ribu. Orlići sede u gnezdu gladni su krešte i ne shvataju što se događa. Ranije je sve bilo drugačije. Mama i tata su ih hranili i pojili, a sada je nestalo te ljubavi: gnezdo je postalo čvrsto, nema perja i paperja, roditelji jedu ribu, a njima ne daju. Šta im je raditi? Ako hoće jesti moraju izaći iz gnezda. Orlići počinju praviti pokrete koje nikada ranije nisu radili. Počinju izlaziti iz gnezda. Ne bi to radili da su ih roditelji nastavili maziti i brinuti se o njima. Gnezdo se nalazi na strmoj litici. Padaju, nespretni su, još uvek ništa ne umeju, ništa ne znaju.

Orlići dolaze do ivice gnezda, mašu po njemu, a zatim lete u ponor. A onda tata orao (onaj koji je već hvatao grančice) strmoglavo leti nadole i hvata svojim leđima orlića pre nego se razbije o liticu, donese do neudobnog gnezda. I opet: orlići padaju, a otac ih hvata. Kod orlova nijedan orlić se nije razbio I onda, u nekom trenutku pada, orlić počinje praviti pokrete koje nikada ranije nije činio: širi na vetru svoja krila, ulazi u vazdušni tok i počinje leteti. Tako orlovi uče svoje orliće. Čim orlić počne leteti sam, roditelji ga uzimaju sa sobom i pokazuju mesta na kojima se nalazi riba. Više im je ne donose u kljun. Ovo je vrlo dobar primer kako treba duhovno i fizički odgajati potomstvo. Koliko je važno da ih preterano ne držimo u toplom gnezdu! Koliko je važno je da ih preterano ne hranimo ribom, ako je oni sami mogu loviti! Ali i s kolikom brigom ih treba učiti da lete, posvećujući tome svu svoju snagu, svoje vreme, mudrost i veštinu! Nije čudno što ženka bira mužjaka bacajući grančicu. Ona ne želi da joj se deca razbiju. Birajući nemarnog oca bez provere, ne može računati na potomstvo.

BONUS VIDEO: UDARIO DRUGI AUTO I POČEO DA BEŽI SA OTVORENOM HAUBOM! Već na drugoj krivini stigla ga BOŽIJA KAZNA! (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Edukacija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.