UVEK SE VRAĆATE DA PROVERITE DA LI STE UGASILI ŠPORET, PEGLU? Evo trika kako da prestanete ZAUVEK!
Foto: Profimedia

rešite se panike

UVEK SE VRAĆATE DA PROVERITE DA LI STE UGASILI ŠPORET, PEGLU? Evo trika kako da prestanete ZAUVEK!

Ako stalno proveravate da li ste ugasili kućne uređaje za to postoji dijagnoza

Objavljeno:

Normalno je da čoveku ponekad padne na pamet da možda nešto nije isključio pa ode da proveri, ali ako se to stalno ponavlja, tada takvo ponašanje ima svoju dijagnozu.

Ako imate problema sa konstantnom potrebom proveravanja da li ste ugasili šporet, svetlo, peglu, jeste li zatvorili gas, prozore i slično, spasiće vas ovaj trik koji ne može biti jednostavniji.

Mobilnim telefonom fotografišite ugašeni, recimo, šporet ili peglu isključenu iz struje pa kada vam dođe pomisao da to niste napravili i želja da se vratite kući i spasite je moguće katastrofe, samo pogledajte u mobilni telefon.

Ovde je reč o opsesivno-kompulsivnom poremećaju (OKP) koji se može ispoljavati na razne načine, a jedan od njih je i stalna potreba za proveravanjem da li je u kući sve ugašeno, da li su ulazna vrata zaključana...

Normalno je da čoveku ponekad padne na pamet da možda nešto nije isključio pa ode da proveri, ali ako je to već postao obrazac ponašanja i radnje koje se stalno ponavljaju, tada je reč o OKP-u. Od ovog poremećaja pati dva do tri posto ljudi.

Na internet stranici Privatne psihološke prakse "KBT opcija" objasnili su da je to zapravo kombinacija opsesije i kompulsije:

- Opsesije su neugodne misli, slike, nagoni ili impulsi (impuls je iznenadni osećaj da će se dogoditi nešto strašno) koje mogu izazvati jaku teskobu. Uobičajene opsesije uključuju strahove o zarazi prljavštinom, bakterijama, virusima itd. Tu su i brige o nezaključanim vratima, neugašenom šporetu, zbog čega će kuća izgoreti ili će u nju biti provaljeno... Kompulsije su, s druge strane, ponavljajuća ponašanja (a mogu biti i misli), nešto što osoba čini kako bi se osetila bolje - pojasnili su.

- Mnogi vrlo uspešni i poznati ljudi imaju OKP. Iste one osobine ličnosti koje održavaju OKP i donekle su s njim povezane su i one važne za uspeh: preteran osećaj odgovornosti (i za sebe i za druge), savesnost, perfekcionizam, posvećenost poslu i ciljevima, ogromna potreba za kontrolom, sleđenje pravila i slično - dodali su.

Bonus video:

Espreso intervju - Marko Milosavljević

(Espreso.co.rs/24Sata)

.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.