Ove greške prave svi POČETNICI U TERETANI: Ne radite ovih 7 stvari, da ne biste UZALUD TRENIRALI!
Foto: Profimedia

BITNO JE RADITI PRAVILNO

Ove greške prave svi POČETNICI U TERETANI: Ne radite ovih 7 stvari, da ne biste UZALUD TRENIRALI!

I profesionalci isklesanog tela nekada su bili na vašem mestu

Objavljeno:

Svaki početak je težak i niko ne očekuje da ćete prvi put u teretani znati sve o spravama i vežbanju.

I profesionalci isklesanog tela nekada su bili na vašem mestu. Zato, samo hrabro, a mi vam donosimo spisak najčešćih grešaka početnika u vežbanju. 1. Pogrešan program Pročitali ste na internetu odličan program i odlučili da ga pratite. Nije svaki program za početnike ni za svaki organizam. Bolje se posavetujte s trenerima.

2. Preterivanje Greška koju prave mnogi početnici je da žele sve odmah i sad, tvrdi trener Muirejan Keri Kambel. Umesto da kažete - "Od sutra krećem u teretanu svaki dan, prestajem da jede slatko, ići ću svaki dan ranije u krevet i prestaću da pijem alkohol", recite sebi - "Više ću hodati ili trčati", savetuje ona. Tek onda, nakon par uspešnih nedelja, razmislite o nekoj drugoj promeni.

Nemojte se preforsirati, napravite plan vežbanja i sledite ga. Slušajte svoje telo i ne zaboravite da se odmarate. Pobrinite se da se dobro naspavate, savetuje lični trener Džo Viks.. 3. Upoređuju se s drugima Došli ste u teretanu, ugledali mnogo novih lica i čini vam se da svi gledaju u vas. Problem je u vama i vašoj nesigurnosti, a ostali se samo brinu o sebi i svom vežbanju, uostalom, i oni su nekag bili na vašem mestu, piše goodmenproject.com. Pokušajte da se opustite i usmerite na cilj zbog kojeg ste došli. Takođe, nikada se nemojte upoređivati s drugima, svako ima svoj tempo i program.

4. Preskakanje zagrevanja Izuzetno je važno uraditi adekvatno zagrevanje pre svakog treninga. Sve vežbe snage zahtevaju dobro zagrevanje i pripremu lokomotornog sistema kako bi se smanjio rizik od povreda, ali i poboljšao sam trening. 5. Ne piju dovoljno vode Dok trenirate, znojite se i gubite tečnost. Kako biste nadoknadili gubitak, trebalo bi da pijete vode. Ako osećate žeđ, već ste na dobrom putu da dehidrirate, zato pripremite dovoljno vode pre treninga, piše livestrong.com.

Kada trenirate, znojite se i gubite tečnost, pa je neophodno da pijete puno vode
Kada trenirate, znojite se i gubite tečnost, pa je neophodno da pijete puno vode foto: Shutterstock

6. "Nemaju vremena" Problem je što većina početnika nije dosledna i ne prati program kako treba pa ne vidi rezultate i to ih demotiviše. Najčešći izgovor za izbegavanje treninga je - manjak vremena. Budite iskreni prema sebi i znajte da uspeh ne dolazi preko noći. "Budite strpljivi i uporni. Nemojte očekivati da ćete doći do vrhunske forme za nedelju dana. Promenama treba vremena pa nemojte sebi postavljati nerealne ciljeve. Pružite svom telu dovoljno vremena da se prilagodi", kaže trener Muirejan Keri Kambel.

7. Ne jedu dovoljno Vrlo je važno da održavate uravnoteženu ishranu i unosite dnevnu dozu vitamina i minerala. Prava količina hranljivih materija ključna je za uspešan trening i rezultate.

BONUS VIDEO: URME SU NAJZDRAVIJE VOĆE NA SVETU: Pogledajte deset razloga i ZAŠTO!

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.