Ova mala rupa u AVIONU može vam SPASITI ŽIVOT: Evo zašto je bitno da znate čemu služi! (VIDEO)
Rupica na prozoru u avionu postoji zbog sigurnosti, Foto: Printscreen/Youtube

VAŽNO!

Ova mala rupa u AVIONU može vam SPASITI ŽIVOT: Evo zašto je bitno da znate čemu služi! (VIDEO)

Verovatno ste primetili, dok ste putovali avionom, da se pri dnu svakog prozora nalazi rupica

Objavljeno:

Putnici leta Sautvest erlajnsa iz Čikaga za Njuark nikada neće zaboraviti strah koji su osetili kada je u sredu u avionu napuklo staklo na prozoru, i to dok su bili u vazduhu. Ipak, osim panike i straha, ništa se putnicima nije dogodilo jer vazduh u kabini nije pao i nije bilo potrebe za disanjem kroz maske za kiseonik.

Sigurno su sleteli na najbliži aerodrom u Klivlendu.

A kako to da staklo nije skroz puklo?

Verovatno ste primetili, dok ste putovali avionom, da se pri dnu svakog prozora nalazi rupica. Ta rupica postoji zbog sigurnosti, a zadužena je za regulaciju pritiska na prozorsko staklo koji dolazi iz kabine i spoljnog dela aviona tako što propušta malo vazduha. Osim toga, uloga te rupice je i sprečavanje zaleđivanja i zamagljivanja.

Prozori na avionima napravljeni su od tri sloja, spoljašnjeg, srednjeg i unutrašnjeg - od akrila i stakla. Sigurnosna rupica nalazi se na srednjem sloju, prenosi Dejli Mejl.

Da pojasnimo, nakon poletanja i penjanja, pritisak spoljašnjeg vazduha je u stalnom padu, dok je pritisak vazduha u kabini u stalnom porastu. Zbog velike razlike između pritiska u kabini i spoljašnjeg pritiska, prozori na avionima su pod velikim pritiskom i mogli bi da se oštete, ali rupica na srednjem staklu je tamo kako bi to sprečila.

Takođe, kada spoljašnji sloj pukne, preostala dva su dovoljno čvrsta da izdrže do sletanja na najbliži aerodorom.

Pilot u videu objašnjava funkciju te rupice i građu prozora aviona:

Zašto su prozori na avionu okrugli, a ne četvrtasti?

I to je zbog veće sigurnosti. Prvi komercijalni avion izrađen 1952. godine imao je četvrtaste prozore, a to je bilo pogrešno. Takvi prozori nisu mogli da podnesu razliku u pritiscima spolja i iznutra pa su često pucali. Nakon nekoliko nesreća, stručnjaci su shvatili da su okrugli prozori mnogo bolji i izdržljiviji.

BONUS VIDEO: Espreso intervju: Dana Vulin

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.