ŽELITE DA ZARADITE, A NE ZNATE KAKO? Ako usvojite ovih 5 saveta, parice će leteti oko vas!
Ako usvojite ovih 5 saveta, parice će leteti oko vas, Foto: Profimedia

vrlo je lako!

ŽELITE DA ZARADITE, A NE ZNATE KAKO? Ako usvojite ovih 5 saveta, parice će leteti oko vas!

Finansijski eksperti početkom svake godine savetuju kako da zaradite više novca. Evo šta predlažu za 2018

Objavljeno:

Kažu da je decembar kao darežljivi, hedonistički rođak, ali, onda je januar njegov štedljivi blizanac. Vreme je da se podsetite poslovnih i privatnih ciljeva, uvedete promene ako niste bili zadovoljni dosadašnjim primanjima, kao i plan za efikasniju štednju. Stručnjaci savetuju kako da vam vaš novčanik izmami osmeh.

1. Pitajte za povišicu

Ako mislite da vaš rad vredi više nego što ste plaćeni, malo istražite. Diskretno se raspitajte koliko zarađuju kolege koje rade slične poslove u vašoj ili drugim firmama. Možete razgovarati sa nekim, ali je možda najbolje pratiti forume na internetu, pre svega zbog anonimnosti. Takođe, možete se raspitati za radno mesto u drugoj firmi, radi informacije. Ako procenite da radite više i bolje od mnogih, da se trudite i da ste kreativni i vredni, a niste adekvatno plaćeni, nemojte se plašiti razgovora sa nadređenim. Naravno, uradite to smireno i šarmantno, uvežbajte mali govor o tome kako volite svoj posao…

2. Tražite unapređenje

Kada shvatite da možete pružiti više u svom radu, a samim tim i bolje zaraditi, slobodno tražite povišicu. Recimo, sastavite zanimljivu Power Point prezentaciju tako što ćete istaći svoje uspehe u dotadašnjem radu. Razgovarajte sa šefom kada nije gužva i kada može da odvoji dovoljno vremena. Opet – budite ljubazni i šarmantni, treba da shvate da ste vi tačno ona osoba koja treba da radi taj posao. Međutim, ako sve pođe naopako, razmislite da li je vreme da pređete u drugu firmu.

3. Nađite novi posao

Ako usvojite ovih 5 saveta, parice će leteti oko vas
Ako usvojite ovih 5 saveta, parice će leteti oko vasfoto: Pixabay

Osećate umor i bezvoljni ste? Ne radujete se radnom danu, obavezama i kolegama… Niste zadovoljni platom, radnim vremenom, šefom… Možda je vreme da tražite drugi posao. Najbolje je da ažurirate svoj CV, slobodno istaknite svoje zasluge, naglasite kvalitete, predložite šta biste osvežili i kako biste pridoneli boljem napretku izvesne firme. CV šaljete u druge firme, možda vam se posreći.

Čak i ako ne tražite posao, uvek je dobra ideja da brinete o svom CV i pratite šta se dešava na društvenim mrežama, ljudi često potcene važnost interneta za dobijanje posla – mogu vam se otvoriti vrata ka boljoj prilici kada se najmanje nadate.

4. Započnite privatni biznis

Ako usvojite ovih 5 saveta, parice će leteti oko vas
Ako usvojite ovih 5 saveta, parice će leteti oko vasfoto: Profimedia

Šta volite da radite, u čemu ste najbolji, šta vas ispunjava zadovoljstvom? Da li radeći to što volite možete da zaradite? Razmislite koje su vaše prednosti i “prevedite” ih u neki posao sa strane. Talent za pisanje može biti vaša karta za uspešno honorarno zarađivanje. Ljubav prema deci, životinjama, starim licima, kuvanju, automobilima… razmislite.

Ako trazite “pravi” posao sa šefom i redovnom platom, registrujete se na LinkedIn društvenu mrežu i povežite sa ljudima, recite im šta tražite. Recimo: “Ja sam profesionalni knjigovođa, ako znate nekoga da traži pametnog i vrednog knjigovođu, molim vas, obavestite me, treba mi honorarni posao.” Nema potrebe da budete previše ponosni da biste pitali za pomoć. Svi s utu sa istim razlogom

5. Budite kreativni

Idete iz grada na vikend ili duži odmor? Oglasite stan i izdajte ga preko Airbnb sajta. Budite kreativni sa izvorima koje već posedujete. Pretražite garažu, možda ćete pronaći stvari koje možete prodati, opet na internetu…

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs / Stazenezele.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.