ŠTA ZAISTA ZNAČE OZNAKE NA VAŠIM GUMAMA: Bićete iznenađeni šta je tamo sve napisano!
Svako bi trebalo da zna ovo, Foto: Pixabay.com

naučite

ŠTA ZAISTA ZNAČE OZNAKE NA VAŠIM GUMAMA: Bićete iznenađeni šta je tamo sve napisano!

Ovo sigurno niste znali, bar ne sve oznake

Objavljeno:

Dimenzije i cena su najčešće bitni pri odabiru novih guma. Evropska direktiva koja propisuje nove oznake može olakšati izbor. Sve gume za lična i laka dostavna vozila, koje su u prodaji na evropskom tržištu, moraju imati posebne oznake svojih karakteristika.

Označavanje i testiranje, prema strogom sistemu, obavezno je za gume proizvedene posle 1. juna 2012. godine. Osim oznaka širine, visine i konstrukcije guma, na oznakama su i tri faktora prema kojima se upoređuju: štedljivost (potrošnja, odnosno iskoristivost goriva), držanje na mokrom (zaustavni put na mokrome kolovozu) i buka (vanjski nivo buke koju gume proizvode za vreme vožnje).

Novi propis o označavanju guma važan je zbog poboljšanja sigurnosti na putevima, smanjenja potrošnje goriva i emisije CO2 i smanjenja buke. Osim toga, biće lakše odabrati gumu, ne samo prema ceni nego i kvalitetu, već i prema performansama guma. Osim nalepnice, dobro je znati čitati i ostale karakteristike guma, a one su na bočnom profilu.

Kako čitati performanse gume (primer):

Dimenzije: 205/55 R 16 91V

205 označava širinu gazeće površine gume, u milimetrima

55 označava odnos širine gazeće površine i visine bočne strane, izražen u procentima.

R je oznaka za radijalnu konstrukciju

16 je prečnik gume u inčima

91 označava indeks nosivosti gume, odnosno koliko je najveće opterećenje gume. Ukupno je 80 indeksa nosivosti, od 50 (190 kg) do 129 (1850 kilograma). Većina novih automobila zahteva indeks nosivosti od 81 do 100.

V je oznaka za indeks brzine. Ovo konkretno znači maksimalnu brzinu koju guma može izdržati za krajnju opterećenost. I uz ove je oznake vezana tabela pa tako oznaka V znači da se može postignuti brzina 240 kilometara na sat prilikom maksimalnog opterećenja 615 kilograma.

Postoje i sledeće oznake: N – 150 km/h, Q – 160 km/h, R – 170 km/h, S – 180 km/h, T – 190 km/h, U – 200 km/h, H – 210 km/h, V – 240 km/h, ZR – preko 240 km/h, W – 270 km/h, Y – 300 km/h.

RFT – Simbol za Run On Flat, što znači da se može voziti i ako se probuše.

M+S – skraćenica za "mud and snow", odnosno za gume koje su posebno napravljene za vožnju po blatu i snegu. Ova se oznaka može pronaći na zimskim ili gumama za sve sezone

TL – skraćenica za tubeless, a označava gume koje nemaju još jednu unutrašnju gumu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.