Zašto FLEKE OD ZNOJA ostaju na odeći i kako ih BRZO UKLONITI? (FOTO)
Fleka od znoja, Foto: profimedia

ne oblačite majicu odmah

Zašto FLEKE OD ZNOJA ostaju na odeći i kako ih BRZO UKLONITI? (FOTO)

Ako znoj nema boju, zašto onda na odeći ostaju mrlje od njega i zašto bela majica dobije žute mrlje?

Objavljeno:

Ako znoj nema boju, zašto onda na odeći ostaju mrlje od njega? Zašto bela majica od znoja dobije žute mrlje? Odgovor na to pitanje je - sam znoj nije krivac za mrlje na odeći, to je zapravo zasluga aluminijum hlorida koji se nalazi u dezodoransu, a zadatak mu je zatvaranje znojnih žlezdi. Aluminijum hlorid je razlog za žute mrlje na beloj majici.

Ljudi imaju dve vrste znojnih žlezda - merokrine ili ekrine i apokrine (mirisne). Merokrine pokrivaju celo telo, a apokrine - vlasište, pazuhe i druge delove tela koji su dlakavi.

Apokrine žlezde proizvode gusti tip znoja koji je prepun masti i proteina. Ti molekule se razgrađuju i proizvode spojeve kada dođu u kontakt sa aluminijum hloridom. Nije sasvim jasno zašto dolazi do žutih mrlja, ali neki stručnjaci da aluminijum hlorid zalepi proteine iz znoja na odeću.

Da bi to izbegli, koristite dezodoranse koji u sebi ne sadrže aluminijum hlorid ili nemojte obući majicu odmah nakon nanošenja, pričekajte par minuta.

Žena suši veš
Žena suši vešfoto: profimedia

Kako ukloniti žute mrlje:

Postoji šest trikova kako ukloniti mrlje od znoja. Nešto od nabrojanog sigurno imate kod kuće.

1. Soda bikarbona

Promešajte četiri kašičice sode i četvrtinu šoljice vode. Starom četkicom za zube ili onom za pranje noktiju smesu nanesite na mrlju, malom protrljajte i ostavite sat vremena. Potom operite u mlakoj vodi i osušite (ali ne na direktnom suncu ili u sušilici). Ponovite još koji put ako je potrebno.

Soda bikarbona
Soda bikarbonafoto: profimedia

2. Votka ili sirće

Napravite smesu od votke ili sirćeta s vodom, sipajte u bočicu sa sprejem i nanesite na mrlju neposredno pre pranja.

Vodka
Vodkafoto: profimedia

3. Aspirin

Usitnite tri do četiri aspirina (jače doze deluju bolje) u posudi, dodajte vruću vodu i čekajte da se aspirin otopi dok se ne otopi. Uronite mrlju u tu tečnost i stavite između pet minuta i dva sata, zavisno od toga kakva je mrlja. Umesto uranjanja, mrlju možete i našpricati tom tečnošću.

Za bolje rezultate izmrvite dva do tri aspirina i dodajte mrvicu vode, tek toliko da dobijete gustu smesu. Nanesite je na mrlju i ostavite pet minuta. Pazite na smesa bude dovoljno vlažna kako se ne bi osušila na tkanini i mrvila, a opet ne toliko da bi kapala. Na kraju odeću operite normalno, kako je perete inače.

Aspirin
Aspirinfoto: profimedia

4. Belo sirće

Uronite mrlju u čisto belo sirće i ostavite da deluje između 15 minuta i pola sata pa ga isperite. Ponovite po potrebi.

Sirće
Sirćefoto: profimedia

5. Soda bikarbona i sirće

Napravite gustu smesu sode bikarbone i vode pa nanesite na mrlju koju ste prethodno natopili vodom. Preko toga prelijte kašiku sirćeta i odmah ćete videti reakciju, područje s mrljom će se zapeniti. Nakon toga ostavite da se osuši pa iščetkajte i stavite da se pere.

Soda bikarbona i sirće
Soda bikarbona i sirćefoto: profimedia

6. Dečji puder

Posipajte dečji puder po mrljama ispod pazuha i prođite vrućom peglom po tome. Trebalo bi pomoći.

Bejbi puder
Bejbi puderfoto: profimedia

Bonus video:

Espreso.co.rs u poseti Tattoo studiju Mean Machine

(Espreso.co.rs / Izvor: 24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.