Zašto je na HAVAJIMA PESAK BEO? (FOTO) (VIDEO)
Foto: profimedia

pravi ih riba

Zašto je na HAVAJIMA PESAK BEO? (FOTO) (VIDEO)

Bez obzira na način na koji je pesak nastao, ne morate brinuti - on nije opasan za zdravlje. To su samo sitni komadići korala

Objavljeno:

Peščane bele plaže na Havajima su delo prirode, nisu veštački posute, ali za njihovu belu boju je zaslužna jedna riba. Odnosno izmet te ribe. Reč je o egzotičnoj ribi papagaj predivno plavo-žute boje.

One naseljavaju koralne grebene oko Maldiva, Bahama i Havaja. Jedu uglavnom mrtve korale što pomaže revitalizaciji koralnog ekosistema jer grickanjem korala one ih čiste od naslaga algi.

foto: profimedia

Riba papagaj ima dva seta zuba, debelo crevo, ali nema želudac. Prilikom hranjenja gutaju alge i sitne komadiće korala pa ga nakon delimične probave izbacuju iz organizama u obliku belog pijeska, i to u velikim količinama.

Naučnici smatraju da svaka odrasla riba godišnje proizvede oko 380 kilograma peska. Ovaj pesak se skuplja na dnu okeana, koje talasi tokom (ne)vremena nanesu na obale ovih obala.

foto: profimedia

Bez obzira na način na koji je pesak nastao, ne morate brinuti - on nije opasan za zdravlje. To su samo sitni komadići korala. Ali treba imati na umu da nije sav beli pesak na plažama tog porekla. Na Floridi je većina belog peska nastala od kvarca i zove se kvarcni pesak. Nastao je raspadanjem stena.

Bonus video:

Stvari koje muskarci rade ako vas stvarno vole!

(Espreso.co.rs / Izvor: rd.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.