Znate li šta su vasilice? 3 recepta za česnicu koja se tradicionalno pravi za Srpsku Novu godinu (VIDEO)
Recept za vasilice, Foto: pixabay.com

Na Mali Božić

Znate li šta su vasilice? 3 recepta za česnicu koja se tradicionalno pravi za Srpsku Novu godinu (VIDEO)

Bez obzira na to da li je slan ili sladak,ovaj tradicionalni kolač se mesi s puno ljubavi i jede topao

Objavljeno:

Bez obzira na to da li je slan ili sladak,ovaj tradicionalni kolač se mesi s puno ljubavi i jede topao. Na Mali Božić kojim 14. januara počinje i Nova godina po julijanskom kalendaru slavi se Sveti Vasilije Veliki, a na taj dan domaćice mese vasilice da obraduju svoje ukućane i prve komšije, kako bi cela godina prošla u skladu i prijateljstvu.

3 partnera koja izgledaju kao vaša SRODNA DUŠA, ali to NISU! (FOTO) (GIF)

Vasilice se tradicionalno pripremaju na dan 1. januara po julijanskom, odnosno 14. januara po gregorijanskom kalendaru. Na taj dan se upokojio i arhiepiskop Sveti Vasilije, nazivan pčelom crkve Hristove, koja nosi med vernima i svojom žaokom bode jeretike - bezbožnike.

Recept za vasilice
Recept za vasilicefoto: pixabay.com

Mogu biti i slane i slatke, ali jedno im je zajedničko: mese se sa mnogo ljubavi i jedu tople na Mali Božić! U Srbiji se kolači nazvani vasilice spremaju od kiselog ili lisnatog testa, a i jedni i drugi se prelivaju medom. Takođe, vasilica je i naziv za proju koja se u nekim krajevima služi na Mali Božić, s tim što se i ona ukrašava na poseban način.

Slatke vasilice se šaraju tako što se nekoliko strukova slame uvežu u snopić crvenim koncem pa se onda vrhovima bocka testo i to tako da se rupice formiraju oblik krsta. Za proju-vasilicu, domaćica pripremi šuplje grančice zove, veže ih u snop pa njime izvadi kružiće testa koji se kasnije daju stoci da bude napredna i zdrava cele godine.

Mnogi pripremaju vasilicu kao i božićnu česnicu - uglavnom se priprema na neki od sledeća tri načina.

Bonus video:

Badnji dan ne može da prođe bez OVIH običaja: Evo šta se sve mora naći na vašoj trpezi

Badnji dan najavljuje veliki hrišćanski praznik Božić. Tog dana badnjak unosimo u naše domove, a porodica se okuplja uz bogatu posnu trpezu...

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.