PO ČESNICI SE BOŽIĆ POZNAJE! A ovako se pravi (RECEPT) (VIDEO) (GIF)
Česnica, Foto: profimedia

OMILJENI PRAZNIK

PO ČESNICI SE BOŽIĆ POZNAJE! A ovako se pravi (RECEPT) (VIDEO) (GIF)

U nju se obavezno ubacuje zlatnik ili novčić, a prema naraodnom verovanju onaj ko ga izvuče će imati sreće cele godine

Objavljeno:

Česnica se iznosi na već postavljenu prazničnu trpezu, na Božić. U nju se stavlja zlatnik ili češće metalni novčić jer ga svi imaju u kući. Česnica se ne seče nožem, već se lomi rukama. Svaki član porodice uzima parče i traži novčić da bi imao sreće cele godine.

Česnica se pravi od 1 kg brašna. U brašno se doda 1/2 l mleka, 100 g putera ili margarina, 1/2 kockice kvasca, po dve ravne kašičice soli i šećera i 2 žumanceta.

foto: giphy

Prvo u mleko stavite jednu kašika brašna, šećer i kvasac i čekajte da kvasac nadođe. Posle izmešajte preostalo brašno sa solju, dodajte puter isečen na tanke listiće, pa žumanca i nadošao kvasac. Testo umesite rukama da bude glatko, pa sklonite na toplo mesto da nadođe.

Nadošlo testo još jednom premesite i oblikuje u pogaču. Od te mase odvojite jedan deo za pravljenje ukrasa u obliku pletenice kojom treba da uokvirite pogaču. Oblikovanu pogaču stavite u podmazan pleh i premažite umućenim žumancetom. Čekajte još pola sata da naraste, a zatim pecite dok ne porumeni.

Recept: Minjina kuhinjica

Za još recepata pogledajte video:

Bonus video:

Znate li šta su vasilice: 3 recepta za česnicu koja se tradicionalno pravi za Srpsku Novu godinu

Bez obzira na to da li je slan ili sladak, ovaj tradicionalni kolač se mesi s puno ljubavi i jede topao. Uglavnom se priprema na neki od sledeća tri načina.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.