OBAVEZNO DODAJTE SODU BIKARBONU U VODU KAD KUVATE JAJA: Razlog za ovo je prosto GENIJALAN!
Kuvano jaje je nešto najzdravije što možete da pojedete, Foto: Pixabay

korisno

OBAVEZNO DODAJTE SODU BIKARBONU U VODU KAD KUVATE JAJA: Razlog za ovo je prosto GENIJALAN!

- Ako želite dobiti tvrdo kuvana jaja, najsigurnije ih je staviti u hladnu vodu i tek tada početi sa kuvanjem

Objavljeno:

Po mišljenju stručnjaka, jaja stara između 7 i 10 dana su idealna za kuvanje i najlakše ih je oguliti.

Sigurno ste primetili da neka jaja ogulite bez problema, a druga, iako su bila u istoj kutiji, zadaju vam mnogo muke.

Da biste izbegli neugodna iznenađenja,dok se kuvaju u vodu dodajte kašičicu sode bikarbone. Starija jaja su više bazna i zato se ogule lakše, ali kod svežih je obrnuto, odnosno manje su bazna pa dolazi do problema s uklanjanjem ljuske.

Soda bikarbona će povećati baznost i kasnije ćete ih oguliti bez ikakvih problema.

Još neki trikovi za savršeno kuvana jaja:

- Ako ne znate koliko su jaja stara - stavite ih u vodu i pogledajte kako se ponašaju. Ako potonu na stranu (u vodoravnom položaju), tada su vrlo sveža. Ukoliko potonu, ali stoje uspravno - tada su savršena za kuvanje. Jaja koja isplivaju su stara.

- Zagrevanje jaja pre stavljanja u vruću vodu dobar je trik protiv pucanja. To možete napraviti na dva načina - tako da ih izvadite iz frižidera i ostavite da postignu sobnu temperaturu ili ih stavite u toplu vodu iz slavine na nekoliko minuta. Naime, ekstremna promena temperature glavni je uzrok pucanja ljuske kod kuvanja.

- Ako želite dobiti tvrdo kuvana jaja, najsigurnije ih je staviti u hladnu vodu i tek tada početi kuvati. Šanse za pucanje ljuske tada su vrlo male.

- Ako želite da dobijete jaja s mekanim žumancetom unutra, tada ih kašikom polako stavljajte u vruću vodi i merite vrijeme. Trebaće vam oko tri minuta.

- Pazite da su sva jaja potopljena kada ih kuvate jer inače neće biti jednako kuvana. Takođe, ako jaja prekuvate, tada će ona oko žumanceta biti zelenkaste boje, a belance će biti gumenastije.

- Nakon kuvanja ubacite jaja u hladnu kupku - u hladnu vodu ili u hladnu vodu u koju ste ubacili kockice leda. I to pomaže kasnijem lakšem guljenju.

- Ako želite da dobijete "kajganu u ljusci", tada jaja dobro promućkajte pre kuvanja. Ovu metodu pripreme zovu i "zlatno jaje" jer unutrašnjost ima jednoličnu žutu boju.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.