Zbog čega u restoranima kao dekoraciju uvek stavljaju peršun na tanjire? (FOTO) (GIF)
Foto: pixabay.com

ima razloga, ima

Zbog čega u restoranima kao dekoraciju uvek stavljaju peršun na tanjire? (FOTO) (GIF)

Nekim gostima je to smetalo jer su sumnjali da su dobili komad biljke koja je pre toga bila na tuđem tanjiru

Objavljeno:

5 stvari koje se u životu nikako ne mogu vratiti unazad, ma koliko to hteli! (FOTO) (GIF)

Iako većina ljudi ostavi peršun na tanjiru, jer to smatraju samo dekoracijom, bolja ideja bi bilo da ga polako žvaćete. Osim što čisti nepce, peršun osvežava dah i neutralizuje neugodne mirise koji ostaju u ustima nakon jače začinjenih jela.

Do 1915. godine skoro u svakom restoranu na tanjir se stavljao peršun. Nekim gostima je to smetalo jer su sumnjali da su dobili komad biljke koja je pre toga bila na tuđem tanjiru.

Zbog čega u restoranima uvek stavljaju peršun na tanjire?

foto: giphy

1. Osvežavanje daha

Osvežavanje daha grickanjem svežeg peršuna seže još u doba starih Rimljana. Oni su nakon jela umeli da grickaju peršun. Moguće da je to jedan od razloga zašto je nastao običaj stavljanja komada ove biljke na tanjire u mnogim restoranima širom sveta.

foto: pixabay.com

2. Dekoracija jela

Drugi razlog je dekoracija jela, a navodno je to poteklo od mesara u davnim vremenima koji su oko svežeg ili pečenog mesa stavljali i peršun kako bi hrana bila primamljivija kupcima. Kasnije su to i restorani počeli da rade. Do 1915. godine skoro u svakom restoranu na tanjir se stavljao peršun. Nekim gostima to je znalo smetati jer su sumnjali kako su dobili komad biljke koja je pre toga bila na tuđem tanjiru.

foto: giphy

3. Poboljšavanje ukusa hrani

Treći razlog zašto se peršun nađe na serviranom obroku je poboljšavanje ukusa hrani, ali u tom slučaju najčešće se nasecka pa pospe po jelu koje je već na tanjiru.

foto: pixabay.com

Zašto je peršun dobar za svež dah?

U peršunu se nalazi visoka koncentracija hlorofila, a upravo on uništava bakterije u ustima. One se počinju razvijati nakon jela, a to je direktan uzrok lošeg zadaha. Peršun je posebno dobro sažvakati nakon što se pojedu jela puna dbelog luka ili luka. Osim peršuna, pomažu i sveža menta, bosiljak i ruzmarin.

foto: giphy

Još neke prednosti ove biljke:

Deluje kao antioksidans

Pomaže da koža izgleda mlađe

Pročišćava telo od toksina

foto: pixabay.com

Otapa višak masnoća u telu

Čisti bubrege

Deluje protivupalno

foto: giphy

Jača imunitet

Prepun je vitamina C

Sadrži minerale

foto: pixabay.com

(Espreso.co.rs / Izvor: restaurant-ingthroughhistory.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.