Kako je Nikola Tesla trenirao duh i podmlađivao telo? (FOTO) (GIF)
Foto: giphy

prijatna iskustva su golema nagrada

Kako je Nikola Tesla trenirao duh i podmlađivao telo? (FOTO) (GIF)

Nikola Tesla je prvi Srbin koji je nominovan za Nobelovu nagradu, 1937. godine,a iste te godine je i dobio nagradu

Objavljeno: 12:08h

4 razloga zbog kojih ti dečko neće reći da te voli! (FOTO) (GIF)

Nikola Tesla (Smiljan, 10.7. 1856. - Njujork 7.1. 1943.) je bio naučnik i inovator svetskog glasa. Radio je u području elektrotehnike i radiotehnike, izumeo je i okretno magnetsko polje i višefazni sistem naizmeničnih struja.

Najznačajniji Teslini pronalasci su polifazni sistem, obrtno magnetno polje, asinhroni motor, sinhroni motor i Teslin transformator. Takođe, otkrio je jedan od načina za generisanje visokofrekfentne struje, dao je značajan doprinos u prenosu i modulaciji radio-signala, a ostali su zapaženi i njegovi radovi u oblasti rendgenskih zraka.

Njegov sistem naizmeničnih struja je omogućio lakši i efikasniji prenos električne energije na daljinu. Bio je ključni čovek na izgradnji prve hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima. Nikola Tesla je prvi Srbin koji je nominovan za Nobelovu nagradu, 1937. godine,a iste te godine je i dobio nagradu. Jedini je Srbin po kome je nazvana jedna međunarodna jedinica mere, jedinica mere za gustinu magnetnog fluksa ili jačinu magnetnog polja, Tesla. Bio je autor više od 700 patenata, registrovanih u 25 zemalja, od čega u oblasti elektrotehnike.

foto: wikipedia / Unknown

O Nikoli Tesli kao naučniku i izumitelju puno toga je napisano i izrečeno. Ali još je mnogo toga o njegovom životu i radu malo poznato. Na primer to da je Tesla poznavao tajne joge, kao i da je dobar deo života upražnjavao neke od joga vežbi.

Teslu danas neki nazivaju i jogijem moderne nauke, zbog duhovnih sposobnosti koje su bile na nivou vrhunskih majstora joge, drevne nauke o telu, umu, svesti i duši.

Posmatrajući kroz prizmu nauke o energetskim središtima tela ili čakrama, može se utvrditi da je Tesla ovladao i uravnotežio većinu od njih, odnosno da je dosegao visoke nivoe svesti. Na svoj poseban način i pod drugim nazivom, primenjivao je vežbe joge (posebno koncentracije i meditacije) od rane mladosti i kroz njih uveliko sazreo u čoveka neslućenih umnih sposobnosti i izuzetnih moralnih vrlina.

foto: giphy

Tesla se smatrao vernikom u Boga, a poštovao je sve religije. Uz hršćanstvo (pravoslavlje) iz kojeg je potekao, posebno se nadahnjivao učenjima hinduizma (tačnije znanošću Vedante). To nije bila usputna, već trajna ljubav. Jednom od svojih najboljih prijatelja, novinaru Robertu Džonsonu je poklonio knjigu o hinduizmu.

Od kuda Tesli zanimanje za jogu i hinduizam? Poznato je da se još 1893. godine u Čikagu, tokom Svetskog religijskog parlamenta, susreo sa Svamijem Vivekanandom, jednim od poznatih duhovnih učitelja iz Indije, koji je među prvima širio nauku joge u SAD-u. Vivekananda je Teslu upoznao sa učenjem Veda, a Tesla ga je prihvatio kao prijatelja i učitelja. Vivekananda je bio oduševljen Teslinim naučnim radom, a Nikola Svamijevom duhovnošću. Tesla je u opisu fizikalne stvarnosti počeo koristiti Sanskritske reči akasha (prostor ili tvar) i prana (dah ili energija).

foto: wikipedia / Unknown

Pranajama – upravljanje dahom

Da je Nikola Tesla vežbao pranajamu, tvrdi i njegov prijatelj i pisac biografija Džon O'Nil u knjizi ‚‚Nenadmašni genije - život Nikole Tesle", objavljenoj 1944. godine: - Otkrio je da je celog svog života osećao neki neobičan doživljaj kada god bi duboko disao. Kada god bi duboko disao, obuzimalo ga je osećanje lakoće, kao da mu je telo izgubilo težinu i može leteti kroz vazduh samo snagom njegove volje. U detinjstvu nije spoznao da je u tom pogledu bio neobičan - - Ono osećanje zanesenosti koje je imao kad god bi duboko disao davalo mu je takav osećaj lakoće da je uverio sebe da bi mu bilo lako da leti kroz vazduh samo ako bi mogao da izmisli neku mehaničku napravu koja bi ga odbacila i omogućila mu da savlada ono malo težine koja je, kako je mislio, još ostala u njegovom telu. -

foto: giphy

- Dubokim disanjem on je pročišćavao svoja pluća, izbacujući nešto zaostalog ugljen dioksida koji čini hemijski ‚‚pepeo" i dobrim je delom trom, i zamenjujući ga vazduhom koji sadrži mešavinu isto tako tromog azota i aktivnog kiseonika. Pošto se kiseonik posle toga nalazi u većoj količini nego obično, odmah počinje da menja hemijsku ravnotežu u telu. Nadražaj na mozak proizvodi učinak koji se ne razlikuje mnogo od opijanja alkoholom. Pripadnici neke vrste verske sekte upotrebljavaju ovaj postupak da bi izazvali ‚‚tajne" ili ‚‚duhovne" doživljaje.

Sledbenici joge bi rekli da je Nikola to znanje doneo u svet iz prethodnog(ih) života. U tome su mu, često i nesvesno, pomagali majka i otac, stariji i prerano preminuli brat, poznati po nadarenosti, obrazovanosti, ali i poštenju i požrtvovnosti.

foto: wikipedia / Dickenson V. Alley

Ne treba zaboraviti da je odrastao u porodici predanih vernika (pravoslavni hršćani), premda je kasnije izjavljivao da veruje u Boga koji ne pripada nijednoj veroispovesti (u duhu učenja joge). Kako god bilo, neosporno je već kao mladić poznavao neke od osnovnih vežbi joge i koristio se njihovom dobrobiti. O tome ima malo zapisa, najviše zbog toga jer je bio tajanstven i skroman.

Tesla je stvarno ima odlike jogija: bavio se vežbanjem (u mladosti i srednjoj dobi, šetao je, planinario i plivao), vežbao pranajamu i meditaciju, živeo je u celibatu, od zrele dobi hranio se vegetarijanski, nije pušio i pio kafu, a alkoholna pića bi uzimao izuzetno retko. Spavao je 4-5 sati dnevno, bio je dobrotvor, mirotvorac…

foto: giphy

Verovao je u večnost (promenjivog) života prolazom kroz utelovljenja ili reinkarnacije, jedinstvo svih stvorenja i ‚‚bič” sudbine (karmu). Razvio je, današnjim rečnikom rečeno, sposobnosti kao što su: vidovitost, astralna putovanja, telepatija, prekognicija, bioenergija… Tesla nije verovao u ‚‚natprirodne moći”, već je sve ljudske sposobnosti nastojao da naučno objasni.

I sam Nikola Tesla je o vežbama joge govorio - ... (u mladosti) počeo sam vežbati samosavladavanje... Kako je vreme prolazilo, ta snažna duhovna vežba postala je moja druga priroda... Nakon nekoliko godina te discipline potpuno sam ovladao sobom tako da sam se mogao igrati strastima koje bi inače uništile i najsnažnijeg čoveka. -

foto: wikipedia / Napoleon Sarony

Od 1891. godine Nikola Tesla je opisivao svemir kao kinetički sistem ispunjen energijom koja se može iskoristiti u bilo kojoj svojoj tački.

Prema nekim izvorima, nakon upoznavanja sa Svamijem Vivekanandom i izučavanja istočnjačkog pogleda na mehanizme koji pokreću materijalni svet, Tesla je mestimično počeo da koristi reči akaša, prana, i pojam svetlosnog etra kako bi opisao izvor, postojanje i građu materije.

Prema vedskoj nauci, prana znači energija (uobičajeno je prevode kao životna sila), a akaša je materija (uobičajeno je prevode kao etar)

Poznata je Teslina izjava - Onoga dana kada nauka počne proučavati nefizikalne (duhovne) pojave, za deset godina napredovaće više nego u ranijim stolećima svoje istorije. -

foto: giphy

Posvećenost učenju i vežbama joge Nikolu Teslu je učvrstila i u etičkom svetonazoru usmerenom ka nesebičnom pomaganju. Na tom putu, Tesla se uspinjao i padao, ali mu je ostao veran sve do starosti: - Moramo vežbati u umerenosti i nadzoru naših čula i sklonosti u bilo kojem pogledu. To sam činio mnogo godina, održavajući sebe mladim u telu i razumu. Suzdržavanje mi nije uvek bilo po ukusu, ali su moja prijatna iskustva golema nagrada - rekao je Tesla.

foto: profimedia

(Espreso.co.rs / Izvor: atma.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.