Meko kao duša: Jedini pravi način da izdinstate meso tako da se topi u ustima
Foto: Uvamen / Alamy / Alamy / Profimedia

NJAM!

Meko kao duša: Jedini pravi način da izdinstate meso tako da se topi u ustima

Pustite ga da se krčka, nigde ne žurite

Objavljeno:

Nema ništa gore nego kad se satima trudite oko ručka, a meso na kraju ostane žilavo i suvo. Pravo dinstano meso ne sme da se žvaće – ono mora da bude meko kao duša, toliko nežno da vam nož uopšte ne treba.

Tajna nije u skupim komadima mesa, već u tome da ga pustite da „odspava“ na tihoj vatri dok ne postane savršeno.

Pustite ga da se krčka, nigde ne žurite

Zaboravite na žurbu i jurnjavu. Ako želite meso koje se raspada na sam dodir viljuške, morate mu dati vremena. Kada se krčka polako, ono upija sve sokove i mast, vlakna se opuštaju i pretvaraju u puter. To je onaj starinski način koji su koristile naše bake – bez prečica, ali sa mnogo duše.

Kako da vam meso uvek uspe

Ovaj recept je osnova za sve – bilo da pravite gulaš, paprikaš ili samo želite savršen prilog uz krompir.

Šta vam je potrebno:

Oko 700 g svinjskog mesa (plećka ili but su idealni)

Jedna puna kašika domaće masti (ključ za onaj pravi šmek)

Voda

Kašika suvog začina i malo crvene paprike

Priprema:

Meso isecite na kocke, ubacite u šerpu i nalijte vodom tek da ga prekrije. Odmah dodajte mast i začin. Mast će čuvati mekoću dok voda polako radi svoj posao.

Stavite na ringlu i smanjite temperaturu. Meso treba da se krčka polako, bar dva do tri sata. Nemojte ga požurivati. Ako voda ispari, dodajte po malo, ali neka vatra ostane tiha.

Kada vidite da se meso bukvalno raspada kad ga pritisnete, pustite da voda skroz ispari. Tada će meso ostati samo na onoj masti i malo će se upržiti – to je trenutak kada dobija onu najlepšu aromu.

Na samom kraju dodajte kašičicu crvene paprike, promešajte kratko i to je to. Miris će vas odmah vratiti u detinjstvo.

Poslužite ga uz pire krompir ili običan bareni pirinač koji će upiti taj savršeni sok.

Videćete, biće meko kao duša, baš onako kako treba da izgleda pravi, topli porodični ručak.

Zašto je mast bitnija nego što mislite?

Možda ćete doći u iskušenje da koristite ulje, ali ako želite da meso bude zaista meko kao duša, domaća mast nema zamenu. Ona stvara nevidljivi film oko svakog komadića mesa, čuvajući mu vlagu dok se on polako krčka satima.

Osim toga, mast daje onaj pun, zaokružen ukus koji ulje nikada ne može da postigne. To je ona mala razlika između običnog ručka i onog koji se prepričava.

03:51

DOMOVI ZDRAVLJA PREPUNI, DECA SE ŽALE NA ISTE SIMPTOME, A PRENOSE SE I NA STARIJE! Pedijatri apeluju da se hitno javite ukoliko primetite sledeće promene

(Espreso/Krstarica/DČ)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.