pripazite
AKO STE U OVOJ GRUPU LJUDI, ODMAH PRESTANITE DA JEDETE JABUKE! U opasnosti ste, posebno OVAJ DEO TELA
Pečenje u grudima, težina u stomaku, nadutost ili bol jasni su znaci da jabuke trenutno nisu dobar izbor.
Navikli smo da verujemo da sve što dolazi iz prirode ne može da nam škodi, ali organizam često ima drugačije mišljenje. Upravo zato je važno prepoznati situacije u kojima jabuke nisu saveznik zdravlja.
Osobe koje imaju gastritis, čir na želucu ili pojačanu želudačnu kiselinu trebalo bi da budu oprezne. Jabuke, naročito kisele sorte, sadrže prirodne kiseline koje mogu dodatno nadražiti sluzokožu želuca i izazvati bol, gorušicu ili osećaj pečenja. Posebno je problematično ako se jedu na prazan stomak, kada želudac reaguje pojačanim lučenjem kiseline.
Problemi se mogu javiti i kod ljudi koji imaju dijabetes ili otežano vare šećere. Iako se smatraju "lakim" voćem, jabuke sadrže fruktozu koja kod osetljivih osoba može dovesti do nadutosti, gasova i oscilacija šećera u krvi, naročito ako se konzumiraju u većim količinama ili u večernjim satima.
Signali upozorenja
Organizam obično brzo šalje signale upozorenja. Pečenje u grudima, težina u stomaku, nadutost ili bol jasni su znaci da jabuke trenutno nisu dobar izbor.
To, međutim, ne znači da ih treba potpuno izbaciti iz ishrane. Kuvane ili pečene jabuke imaju znatno blaže dejstvo na želudac, lakše se vare i zadržavaju deo svojih korisnih sastojaka. U tom obliku mogu biti dobar izbor čak i za one sa osetljivim digestivnim sistemom.
Ako ste već pojeli jabuku i osetite nelagodnost, čaša vode ili blagi čaj mogu pomoći u smirivanju kiseline. Takođe, važno je da se ne leže odmah nakon obroka, jer to može pogoršati tegobe.
Najvažnije pravilo je jednostavno – slušajte svoje telo. Zdrava ishrana nije ista za svakoga, a ono što prija jednoj osobi, drugoj može izazvati probleme. Prilagodite ishranu sebi, a ne opštim pravilima, piše Krstarica.
(Espreso/blic žena/prenela OV)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!








