Domaćice kriju ovu tajnu godinama: Posna musaka i OVAJ TRIK osvajaju čula - skinuće svako jelo sa vrha najukusnijih
Foto: PRINTSCREEN/YT/ ICHKOCHEHEUTE

Posno jelo

Domaćice kriju ovu tajnu godinama: Posna musaka i OVAJ TRIK osvajaju čula - skinuće svako jelo sa vrha najukusnijih

Otkrivamo vam najveću tajnu za posnu musaku

Objavljeno:

Posna musaka važi za skromno, jednostavno jelo koje se najčešće sprema u vreme posta, ali uz jedan neočekivan dodatak ona se pretvara u pravo gastronomsko iznenađenje. Tajna je u sastojku koji ne dominira ukusom, već ga zaokružuje i daje dubinu - toliko dobru da će vas svi pitati "šta je dodato?".

Tajni sastojak koji menja sve

Glavni trik ovog recepta je karamelizovani crni luk sa malo balzamiko sirćeta. Na prvi zalogaj niko neće moći tačno da pogodi u čemu je caka, ali će ukus biti bogatiji, puniji i gotovo "mesnat", iako je jelo potpuno posno.Balzamiko daje blagu slatko-kiselkastu notu, dok luk, polako dinstan, unosi sočnost i aromu koja se savršeno slaže sa krompirom i povrćem.

Musaka
foto: Printscreen/Youtube/TheCookingFoodie

Sastojci za posnu musaku

  • 1 kg krompira
  • 2 veće glavice crnog luka
  • 1 kašika balzamiko sirćeta
  • 300 g pečuraka (šampinjoni ili bukovače)
  • 2 šargarepe
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • So, biber, mlevena paprika
  • Malo belog luka u prahu
  • Prezle ili posni bešamel (po želji)

Priprema:

Crni luk sitno iseckajte i dinstajte na maslinovom ulju na tihoj vatri dok ne postane staklast. Tada dodajte balzamiko sirće i ostavite još nekoliko minuta da se karamelizuje – miris će vam odmah otkriti da ste na pravom putu.

Posebno izdinstajte pečurke sa rendanom šargarepom i začinima. Krompir isecite na tanke kolutove i kratko blanširajte ili koristite sirov, ako volite rustičniju varijantu.

U pleh ređajte krompir, pa sloj povrća sa karamelizovanim lukom, zatim opet krompir. Završite posnim bešamelom ili samo pospite prezlama i malo ulja.

Posna musaka
foto: Printscreen/Youtube/ Marija Karma

Ova pogača se ne mesi i tajni je recept najboljih domaćica: Mekana kao duša, a ukus je prava fantazija

Mali trik za savršen ukus

Pre nego što musaku stavite u rernu, poprskajte je sa još par kapi balzamika i pospite prstohvatom suvog origana ili majčine dušice. Ova kombinacija daje jelu miris koji se širi kućom i okuplja sve za sto.

Ova posna musaka je dokaz da za savršen ukus nisu potrebni ni meso ni komplikovani sastojci. Jedan mali dodatak pravi ogromnu razliku, a rezultat je jelo koje se pamti, traži ponovo i nestaje brže nego što ste očekivali.

Bonus video:

00:34

Žena spakovala Darka Lazića

(Espreso / Ona.rs / M.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.