bomba!
I NAJTRAPAVIJE RUKE MOGU DA NAPRAVE OVU TORTU! Razmutite 4 kesice kafe 3u1 i napravite poslasticu i to BEZ PEČENJA!
Za ovu kremastu poslasticu ne treba vam ni rerna
Kapućino torta je jedan od onih najlepših deserata koji nastaju u velikoj žurbi i od onoga što se našlo pri ruci. Za ovu kremastu poslasticu ne treba vam ni rerna, a pravi se zaista brzo i jednostavno.
Recept za kapućino tortu
Potrebno je:
4 kesice instant kafe 3u1
200 ml ključale vode
500 g čvrste pavlake ili kisele pavlake (20–25% mlečne masti)
100 g šećera u prahu
20 g instant želatina
oko 150 g piškota ili keksa po izboru
malo mleka za umakanje keksa
ulje za podmazivanje kalupa
Priprema:
Sadržaj 4 kesice kafe 3u1 prelijte sa 200 ml ključale vode i dobro promešajte da se potpuno rastvori, pa ostavite da se prohladi, odnosno dok ne bude mlaka.
Za krem umutite pavlaku sa šećerom u prahu dok ne postane vazdušasta i čvrsta, ali pazite da je ne premutite. Želatin sipajte u mlaku kafu i mešajte dok se potpuno ne rastvori.
Kafenu mešavinu sa želatinom polako ulivajte u umućenu pavlaku, uz stalno mešanje na nižoj brzini miksera, dok ne dobijete glatku, ujednačenu kremu.
Kalup sa obručem ili onaj silikonski lagano premažite uljem. Keks kratko umočite u mleko i poređajte po dnu. Prelijte kremom, pokrijte i ostavite u frižideru najmanje 3–4 sata, a idealno je da prenoći. Sutradan izvadite iz kalupa i ukrasite po želji kakaom, čokoladom ili šlagom.
Za dodatnu aromu dodajte prstohvat cimeta ili muskatnog oraščića, a keks možete zameniti mlevenim orasima ili bademima. Jednostavna, elegantna i neodoljivo kremasta, kapućino torta je dokaz da se i od sastojaka koje po pravilu imate kod kuće može napraviti desert za pamćenje.
Ako imate vremena posvetite se dekoraciji
Kapućino torta je vrlo zahvalna za dekoraciju, pa u zavisnosti od prilike, možete da je ukrasite minimalistički ili pretvoriti u pravi svečani desert. Posipanje je najklasičnija i uvek efektna varijanta. Površinu torte prekrijte kakaom ili sitno rendanom tamnom čokoladom za intenzivniji ukus.
Umućena slatka pavlaka je zahvalna kako za premazivanje cele torte tako i za pravljenje dekorativnih šara pomoću poslastičarske kese. Osim što izgleda elegantno, pavlaka malo ublažava ukus kafe. Naravno, tu su i zrna kafe ili čokoladne perlice, a u nedostatku vremena ili drugih opcija, pospite tortu mrvicama keksa ili piškota. Listići sveže mente daju svežinu i vizuelni akcenat, posebno ako tortu služite leti. Kako bilo, kapućino torta izgleda podjednako primamljivo i uz sasvim jednostavnu dekoraciju.
Bonus video:
(Espreso/Blicžena/M.S.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!




