Gurmanski specijalitet prste da poližete: Od ovoga kreće voda na usta, kažu da je još bolji kad prenoći
Foto: Privatna arhiva

prijatno

Gurmanski specijalitet prste da poližete: Od ovoga kreće voda na usta, kažu da je još bolji kad prenoći

Kafanski podvarak kojem niko ne može odoleti.

Objavljeno:

Podvarak je jedno od onih jela koje miriše na staru kafanu, sporo kuvanje i pun sto oko kog se okuplja porodica. Priprema se jednostavno, ali zahteva strpljenje, jer prava čar ovog jela leži u dugom krčkanju i spoju kiselog kupusa, masnog mesa i začina. Kafanski podvarak je snažan, punog ukusa i još bolji kada prenoći — baš onakav kakav se nekada služio uz hleb, kiselo mleko i čašicu rakije.

Osnovne informacije

Vrsta jela: Glavno jelo

Kuhinja: Srpska, tradicionalna

Vreme pripreme: oko 20 minuta

Vreme kuvanja/pečenja: 2–2,5 sata

Ukupno vreme: oko 3 sata

Težina pripreme: Srednja

Broj porcija: 4–6

Sastojci

  • 1,5 kg kiselog kupusa (sečenog na trakice)
  • 700 g svinjskog mesa (vrat, rebra ili plećka – najbolje mešano)
  • 150–200 g slanine
  • 2 veće glavice crnog luka
  • 3–4 čena belog luka
  • 2 kašike masti (ili svinjske masti + malo ulja)
  • 1 kašika aleve paprike
  • 1 kašičica tucane ljute paprike (po ukusu)
  • 1 kašičica bibera
  • 1–2 lovorova lista
  • so (oprezno, kupus je slan)
  • po potrebi malo vode ili rasola

Priprema:

Kupus pripremiti

Ako je mnogo kiseo – blago ga isprati. Ne cediti potpuno, treba da ostane sočan.

Meso i slanina

Meso iseći na krupnije kocke. Slaninu na sitnije komade.

Zaprška kao u kafani

U velikoj, dubokoj šerpi ili zemljanom loncu zagrejati mast. Dodati slaninu da pusti masnoću, zatim sitno sečen luk i dinstati dok ne postane staklast.

Dodavanje mesa

Ubaciti meso, pojačati vatru i kratko propržiti da se zatvori sa svih strana. Dodati beli luk, alevu i tucanu papriku, brzo promešati.

Dodati kupus, lovor i biber. Sve dobro izmešati.

Krčkanje

Naliti malo vode ili rasola (tek da ne zagori), poklopiti i kuvati na tihoj vatri oko 2 sata, povremeno mešajući.

Zapečeni šmek (kafanski trik)

Pred kraj skinuti poklopac i ostaviti da se podvarak malo zapeče i zgusne. Ako imaš rernu – prebaci u pleh i zapeci 20–30 minuta na 200°C.

Saveti iz kafane:

  • Najbolji je sutradan, kad odstoji.
  • Što masnije meso – to bolji podvarak.
  • Ide savršeno uz domaći hleb, kiselo mleko ili čašicu rakije.
  • Možeš dodati i dimljenu kobasicu za jači ukus.

Bonus video:

01:00

Vojvođanski kare kao predlog za ručak

(Espreso/Stil/prenosi:B.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.