Prava posna rozen torta koja dovodi goste! Bez mleka i putera, a ukus za 10-ku
Foto: Printscreen/Youtube/Domaći recepri

preukusno je

Prava posna rozen torta koja dovodi goste! Bez mleka i putera, a ukus za 10-ku

Ako postoji kolač koji u danima posta spaja nostalgiju, jednostavnost i raskošan ukus, onda je to bez ikakve sumnje rozen torta.

Objavljeno:

Ako postoji kolač koji u danima posta spaja nostalgiju, jednostavnost i raskošan ukus, onda je to bez ikakve sumnje rozen torta. Ova posna verzija dokazuje da bez mleka i putera može da se napravi torta koja se seče savršeno, topi u ustima i miriše na detinjstvo.

Rozen torta kao posna torta idealna je za slavu, nedeljni ručak ili kad vam se jede nešto slatko, a ne želite da provedete pola dana u kuhinji. Pravi se brzo, sastojci su dostupni, a rezultat je torta koja je savršena dan kasnije, kad kore upiju fil i postanu savršeno mekane. Teta Vida mi je otkrila recept i trik za pravljenje one fine roze glazure koja ne puca kad sečete tortu.

Posna rozen torta - starinski recept

Sastojci:

1 pakovanje posnih rozen kora

250 g šećera

200 ml vode

100 g čokolade za kuvanje (posne)

300 g mlevenih oraha

250 g biljnog margarina

1 kesica vanilin-šećera

Za glazuru:

5 kašika vruće vode

250 g šećera u prahu

1 kašika ulja

1 kašika limunovog soka

5 kapi arome maline

Priprema:

U šerpu sipajte šećer, vanilin-šećer i vodu, pa stavite da provri na srenjoj temperaturi ringle. Potom kuvajte još par minuta, tek da se šećer potpuno rastvori i dobije se redak sirup.

Sklonite sa vatre, dodajte izlomljenu posnu crnu čokoladu i biljni margarin isečen na kockice, pa mešajte varjačom dok se čokolada i margarin potpuno ne otope. Na kraju dodajte mlevene orahe. Fil treba da bude gust, ali maziv.

Premažite prvu koru, poklopite drugom i ponavljajte postupak dok ne utrošite sav materijal. Na kraju blago pritisnite tortu, pokrijte papirom ili folijom i ostavite da odstoji nekoliko sati, idealno preko noći.

Sutradan napravite glazuru. U prah-šećer sipajte vruću vodu i konstantno mešajte, pa kad se sjedine dodajte limunov sok, aromu maline i ulje koje će sprečiti glazuru da puca. Prelijte glazuru preko gornje korice i ostavite da torta odstoji još 24 sata pre sečenja i služenja.

Bonus video:

01:32

Mladenacka torta ulazi u dvoriste

Espreso/bliczena/TM


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.