svetogorska sarma
Tradicionalna posna sarma po receptu monaha sa Hilandara! Bogat ručak za Božićni post, ukućani će se oduševiti
Svetogorska sarma za ručak u vreme božićnog posta
Božični post počinje 28. novembra 2025. i kao i svake godine postoji nekoliko recepata sa hilandarske trpeze koje srpske domaćice rado prave.
Recepti sa Hilandara pravo su blago, a mi vam danas donosimo onaj za posnu sarmu:
Sastojci:
2 praziluka
2 glavice crnog luka
1 šargarepa
100gr. pirinča
350-400gr. mlevenih oraha
100gr. dimljene ribe (losos)
12-15 listova kiselog kupusa
So, ulje, suvi začin, crvena mlevena paprika, biber, beo luk u granulama, peršun, čili začin.
Priprema: Na ulju propržite praziluk, crni luk i šargarepu. U povrće dodajte opran pirinač, a zatim dodajte mlevene orahe. Nakon toga dodaje dimljenu ribu. Dodajte i začine i promešajte. Umotavajte sarmu, slažite u šerpu ili grne pa stavite u rernu. Kuvati u rerni na 200c./1h. i 10min.
Bonus video:
Espreso/stil/TM
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!




