SPREMITE
Ovo je najlepše posno predjelo za Aranđelovdan! Voli ga ceo Balkan, a može da se jede i POSLE SLAVE
Pravi se lako, izvrsna je i kao doručak, može da prođe i kao ručak, ali i kao večera.
U 2025. godini Aranđelovdan pada u petak, pa je trpeza posna, uz dozvoljenu upotrebu ribe, a jedan od simbola posnih predjela koji svi vole je pita krompiruša.
To je jedan od onih vrhunskih balkanskih recepata, koji obožavaju svi. Pravi se lako, izvrsna je i kao doručak, može da prođe i kao ručak, ali i kao večera.
Potrebno je:
- 500 g tankih kora za pitu
- 1 kg krompira
- 2 glavice crnog luka
- 100 ml ulja
- So i biber po ukusu
- 1 kašičica aleve paprike (opciono)
- 200 ml kisele vode
Priprema:
Priprema fila: Oljuštite krompir i izrendajte ga na krupno rende. Crni luk sitno iseckajte. U tiganju zagrejte ulje i propržite luk dok ne postane staklast. Dodajte rendani krompir, so, biber i alevu papriku (ako koristite). Pržite sve zajedno nekoliko minuta dok krompir ne omekša.
Priprema kora: Na radnu površinu stavite jednu koru za pitu i premažite je uljem. Preko nje stavite drugu koru i ponovo premažite uljem. Na jedan kraj kora stavite deo fila od krompira i luka, pa uvijte u rolat. Ponovite postupak dok ne potrošite sve kore i fil.
Pečenje: Rolate poređajte u podmazan pleh. Premažite ih uljem i prelijte kiselom vodom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 30-40 minuta, dok pita ne dobije zlatno-smeđu boju.
Serviranje: Kada je pita pečena, izvadite je iz rerne i pokrijte čistom kuhinjskom krpom. Ostavite da se malo prohladi pre sečenja.
(Espreso/blic žena/prenela PV)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!




