Tri brza predjela za Mitrovdan! Ako želite raskoš na slavskom stolu, oni su prvi izbor
Mitrovdan, Foto: Printscreen/SPC

spremite

Tri brza predjela za Mitrovdan! Ako želite raskoš na slavskom stolu, oni su prvi izbor

Reč je o slanim kuglicama, savršenom rolatu od ajvara i čuvenoj mimoza salati, klasicima bez kojih slave jednostavno ne prolaze.

Objavljeno:

Donosimo tri brza, proverena i efektna jela za Mitrovdan koja izgledaju raskošno, a pripremaju se iznenađujuće lako.

Reč je o slanim kuglicama, savršenom rolatu od ajvara i čuvenoj mimoza salati, klasicima bez kojih slave jednostavno ne prolaze.

Slane kuglice od rotkve i oraha

Falafel, Kuglice
foto: Printscreen YouTube/Our Yemeni Kitchen

Dekorativne, lagane i pikantne, ove kuglice donose osvežavajući ukus i izgledaju kao mali gastronomski ukrasi na tacni.

Sastojci:

1 crna rotkva srednje veličine

1 praziluk

300 g mlevenih oraha

ulje po potrebi

so po ukusu

Priprema:

Oljuštite i operite rotkvu, pa je izrendajte što sitnije. Praziluk sitno iseckajte i pomešajte sa rendanom rotkvom. Dodajte mlevene orahe, ali odvojite 50–100 g za kasnije. Sipajte ulje i posolite po ukusu, pa dobro zamesite smesu i formirajte kuglice. Uvaljajte ih u ostatak oraha, poređajte na tacnu i stavite u frižider da se stegnu.

Rezultat su male, mirisne i bogate zalogajčice koje se savršeno slažu uz rakiju ili čašu vina.

SLANI ROLAT OD AJVARA

Slani rolat
foto: Jiří Poláček / Ifood SM / Profimedia

Rolat od ajvara spaja boje, mirise i ukuse jeseni, a istovremeno se savršeno uklapa u svečanu atmosferu slave. Mekana kora, kremasti fil i blagi tonovi ajvara čine ga neodoljivim.

Sastojci:

Kora:

4 jajeta

5 kašika brašna

1,5 kašika ulja

2 kašike vode

3 kašike ajvara

1 kašika kisele pavlake

½ kašičice soli

½ kesice praška za pecivo

Fil:

1 čaša krem sira

ostatak čaše kisele pavlake

170 g šunke

1 kašika seckanog peršuna

2 kuvana jajeta

100 g kačkavalja

2 kisela krastavčića

Priprema:

Belanca umutite u čvrst sneg. U drugoj posudi umutite žumanca, pa im dodajte ulje, ajvar, pavlaku i vodu. Zatim dodajte brašno pomešano s praškom za pecivo i sve dobro sjedinite. Posolite, pa pažljivo umešajte sneg od belanaca. Smesu sipajte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite u zagrejanoj rerni na 170°C dok ne porumeni.

Koru uvijte zajedno s papirom i ostavite da se ohladi. Za fil sjedinite pavlaku i krem sir, dodajte sitno seckana kuvana jaja, šunku, krastavčiće i peršun. Odmotajte koru, premažite filom, pospite rendanim kačkavaljem i ponovo urolajte. Umotajte u providnu foliju i ostavite da se dobro ohladi.

Kada se stegne, isecite na tanke kolutove, savršene zalogaje koji će privući pažnju svakog gosta.

MIMOZA SALATA OD MAKARONA

Mimoza salata
foto: Printscreen/Youtube/Tsvetkova Natalia

Mimoza salata je gotovo obavezna na svakoj slavskoj trpezi. Slojevita, bogata i osvežavajuća, kombinuje poznate ukuse u skladnu celinu. Iako se priprema jednostavno, rezultat je jelo koje odiše toplinom doma i tradicijom.

Sastojci:

300 g makarona

3 krompira

200 g šunke

200 g kačkavalja

3 jaja

200 g majoneza

200 g kisele pavlake

Priprema:

Sve sastojke podelite na tri dela. Na dno činije rasporedite trećinu posoljenih makarona, zatim dodajte sloj rendanog kuvanog krompira, pa trećinu seckane šunke. Preko toga stavite kolutove kuvanih jaja, zatim sloj majoneza i pavlake, pa kačkavalj. Postupak ponovite još dva puta. Gornji sloj završite rendanim kačkavaljem i ukrasite rendanim jajima. Ostavite u frižideru da se lepo stegne i ohladi.

Ova tri recepta spajaju ono što se u kuhinji najviše ceni: jednostavnost pripreme, bogat ukus i lep izgled. Bilo da spremate slavu, porodično okupljanje ili nedeljni ručak, ova jela garantuju da će trpeza izgledati i mirisati praznično, bez stresa i višesatnog kuvanja.

01:17

Rada Manojlović neće pred novinare dok se ne sredi

(Espreso/ona.telegraf/Prenela PV)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.