Foto: Privatna arhiva
probajte
Sočna pita sa jabukama za koju će vam tražiti recept: Obogatiće vašu trpezu, a tajna neodoljivog ukusa je u ovome
Neobičan spoj jabuka i limuna osvežiće vas i zasladiti u isto vreme.
Objavljeno:
Ostale su vam jabuke i ne znate šta ćete sa njima? Evo savršene ideje: napravite pitu od prhkog testa sa jabukama i glazurom od limuna.
Ovu pitu ćete obožavati i vi i vaši ukućani.
Sastojci:
Za testo:
- 450 gr brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 150 gr šećera
- vanilin šećer
- prstohvat soli
- 300 gr hladnog maslaca (iseckanog na kockice)
- izrendana korica 1 limuna
- 1 jaje
Za fil:
- 1,5 kg kiselih jabuka
- 70 gr šećera
- 1 kašičica cimeta
- 2 kašike gustina
- sok od 1 limuna
- 75 gr pečenih badema, iseckanih
Za glazuru:
- 3 kašike limunovog soka
- 100 gr šećera u prahu
- listići badema za posipanje
Priprema:
- Brašno pomešajte sa praškom za pecivo, šećerom i solju.
- Dodajte maslac iseckan na kockice, koricu limuna, vanilu i jaje, pa umesite testo.
- Podelite ga na tri dela, zamotajte u prijanjajuću foliju i stavite u frižider na 30 minuta.
- Zagrejte rernu na 200 stepeni.
- Jedan deo testa iskoristite za dno, a drugim obložite ivice kalupa.
- Dno nekoliko puta izbodite viljuškom i vratite u frižider.
- Očistite jabuke i iseckajte ih na tanke kockice, pa pomešajte sa limunovim sokom da ne potamne. Dodajte šećer, cimet i gustin. Umešajte i iseckane bademe. Dobro promešajte da se sve poveže.
- Preko testa stavite fil od jabuka, a treći, zadnji deo testa stavite preko fila kao gornju koru.
- Ivice dobro pritisnite prstima.
- Pecite pitu 30 minuta na 200 stepeni, a nakon toga smanjite temperaturu na 180 i pecite još pola sata dok gornja kora ne postane zlatna.
- Ostavite pitu da se potpuno ohladi, pa je ostasvite preko noći u frižideru.
- Napravite glazuru tako što ćete pomešati prah šećer sa limunovim sokom i premazati preko gornje gore. Pospite listićima badema i ostavite da se stegne.
Bonus video:
(Espreso/Glossy/A.V./prenosi:B.S.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!




