Posni slani rolat pun ukusnog fila: Vaša trpeza biće bogatija za još jedno slasno predjelo, uspeva apsolutno svima
Slani rolat, Foto: Jiří Poláček / Ifood SM / Profimedia

prijatno

Posni slani rolat pun ukusnog fila: Vaša trpeza biće bogatija za još jedno slasno predjelo, uspeva apsolutno svima

Ukusan rolat koji će oduševiti mnoge.

Objavljeno:

Posni rolat od različitog povrća predstavlja savršen balans jednostavnosti i raskoši ukusa. Mekano testo od spanaća i lagani fil od šampinjona i praziluka čine ga savršenim, a uz najkrckavije isprečenog šarana, kao i posne sitne kolače sa smokvama, vaša slavska trpeza biće čista desetka!

Sastojci:

Za koru:

  • 300 g spanaća (svežeg ili blanširanog)
  • 4 kašike ulja
  • 3 kašike brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 50 ml mineralne vode
  • So po ukusu

Za fil:

  • 300 g šampinjona
  • 1 veći praziluk (ili 1 glavica crnog luka)
  • 3 kašike ulja
  • 1 kašika sojinog sosa (opciono)
  • So, biber po ukusu
  • 2 kašike prezli

Za premazivanje:

  • 2 kašike posnog majoneza ili pavlake od soje

Priprema:

1. korak: Priprema spanaća

Spanać očistite, kratko obarite u slanoj vodi, ocedite i sitno iseckajte. Ostavite da se malo prohladi.

2. korak: Priprema kore

U većoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, so, ulje i mineralnu vodu. Dodajte iseckani spanać i dobro promešajte da se masa sjedini. Sipajte smesu u pleh obložen papirom za pečenje i poravnajte površinu. Pecite u rerni zagrejanoj na 200°C oko 15 minuta, dok kora ne porumeni i postane elastična.

3. korak: Priprema fila

Na ulju propržite sitno sečen praziluk, pa dodajte iseckane pečurke. Dinstajte dok tečnost ne ispari, zatim začinite solju, biberom i sojinim sosom. Na kraju dodajte prezle da upiju višak vlage.

4. korak: Formiranje rolata

Na ohlađenu koru premažite tanak sloj posnog majoneza, pa rasporedite fil od pečuraka. Polako uvijte rolat pomoću papira za pečenje. Uvijeni rolat umotajte u foliju i ostavite u frižideru najmanje sat vremena da se stegne.

5. korak: Serviranje

Rolat isecite na kolutove debljine oko 1,5 cm i služite kao hladno predjelo.

Bonus video:

01:00

Vojvođanski kare kao predlog za ručak

(Espreso/Stvar ukusa/prenosi:B.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.