Trik za najbolju gibanicu koji mora da zna svaka domaćica: Hrskava spolja, a sočna iznutra, majstorski recept
Gibanica, Foto: Bakina kuhinja

prijatno

Trik za najbolju gibanicu koji mora da zna svaka domaćica: Hrskava spolja, a sočna iznutra, majstorski recept

Prava gibanica zahteva pažnju i nekoliko malih tajni koje prave razliku između obične i one „restoranske“, savršeno mekane i sočne iznutra, a hrskave spolja.

Objavljeno:

Gibanica je jedno od onih jela koje u Srbiji ima posebno mesto — topla, mirisna i zlatnopečena, podseća na porodična okupljanja, praznike i bakin sto. Iako se priprema od jednostavnih sastojaka, prava gibanica zahteva pažnju i nekoliko malih tajni koje prave razliku između obične i one „restoranske“, savršeno mekane i sočne iznutra, a hrskave spolja.

Sastojci:

  • 500 g tankih kora za gibanicu
  • 400 g sitnog belog sira (po mogućstvu punomasnog)
  • 4 jaja
  • 200 ml kisele vode
  • 150 ml jogurta
  • 100 ml ulja
  • 1 kašičica soli (po ukusu)
  • 50 g maslaca (za premazivanje)

Opcionalno za bogatiji ukus:

  • 2 kašike pavlake
  • prstohvat praška za pecivo (za još vazdušastiji fil)

Priprema:

1. Priprema fila

U većoj posudi umutite jaja, dodajte sir, jogurt, pavlaku i ulje, pa sve dobro izmešajte. Na kraju dodajte kiselu vodu i po želji prstohvat praška za pecivo. Mešajte dok ne dobijete ujednačenu, polutečnu smesu.

2. Priprema kora

Uzmite dublju tepsiju i premažite je uljem. Na dno stavite dve kore, koje ćete blago preliti filom. Zatim, uzmite po jednu koru, zgužvajte je rukama kao harmoniku i umočite u fil – neka dobro upije smesu, ali da se ne raspadne.

3. Ređanje

Tako „gužvane“ kore ređajte u tepsiju dok ne potrošite sav materijal. Na vrh stavite još jednu ravnu koru i premažite je ostatkom fila. Po želji, na vrh možete dodati i nekoliko tankih listića maslaca radi lepše zlatne korice.

4. Pečenje

Peći gibanicu u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 minuta, dok površina ne dobije zlatno-smeđu boju i hrskavu teksturu.

5. Odmor pre služenja

Kad je pečena, gibanicu izvadite iz rerne i pokrijte čistom kuhinjskom krpom desetak minuta. To će učiniti da se kore slegnu i da gibanica postane savršeno sočna iznutra.

Posluživanje:

Restoranska gibanica najbolje se služi topla, uz čašu jogurta, kiselo mleko ili domaći ajvar. Odlična je i hladna – čak i sutradan zadržava mekoću i ukus.

Trik profesionalnih kuvara

Umesto da samo mešate sir i jaja, odvojite belanca od žumanaca i umutite ih u čvrst sneg. Zatim ih pažljivo umešajte u fil sa sirom i žumancima, koristeći špatulu i kružne pokrete odozdo prema gore.

Ovaj trik zadržava vazduh u smesi i tokom pečenja, tako da gibanica bude neverovatno lagana i pufnasta, sa mekanim unutrašnjim slojevima i hrskavom zlatnom koricom spolja – baš kao u restoranu.

Bonus video:

01:00

Vojvođanski kare kao predlog za ručak

(Espreso/Stil/prenosi:B.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.