pažnja
Jedan trik vašem bosiljku produžava život! Rašće iznova i iznova, evo šta je potrebno da uradite
Ponavljajte ovaj postupak redovno kako biste stalno podsticali rast biljke
Bosiljak nije samo omiljeni kulinarski začin, već i pravi dragulj mnogih jela - od sosova za pastu do svežeg pesta. Posebno je ukusan kada ga uberete direktno sa svoje terase ili iz bašte.
Trik za obilniju berbu bosiljka
Umesto da nasumično čupate listove, možete brati bosiljak na pravom mestu kako biste podstakli rast. Ako biljku pravilno orezujete, postaće jača i razviće više izdanaka, koji će vas stalno snabdevati svežim listovima.
Kako pravilno brati bosiljak
Kada ste uspešno održali žbun bosiljka, naravno da želite da izvučete maksimum iz njega. Umesto da jednostavno čupate pojedinačne listove, trebalo bi da odsečete izdanke na pravom mestu. Pažljivo pogledajte biljku, primetićete da neki izdanci već formiraju male nove izdanke. Sada odsecite glavni izdanak što niže, biljka će na tom mestu formirati dva nova izdanaka.
Ponavljajte ovaj postupak redovno kako biste stalno podsticali rast biljke. Na taj način, možete neprestano povećavati svoju berbu bosiljka.
Zašto je ova metoda branja toliko dobra
Ovom tehnikom orezivanja ne samo da dobijate više bosiljka, već i sprečavate biljku da procveta. To je važno jer, kada bosiljak procveta, ukus i tekstura listova se menjaju. Oni postaju pomalo gorki i više nisu tako pogodni za kuvanje.
Međutim, ako vas interesuje uzgoj bosiljka iz semena i proizvodnja novih biljaka, cvetanje možete i dozvoliti. Cveće tada savršeno služi za uzgajanje nove biljke bosiljka.
(Espreso/ona.telegraf/Bunte/prenela PV)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!




