Otkriven recept za najbolju sarajevsku pitu: Pekara vam više neće pasti na pamet, svaki zalogaj je uživanje
Pita, Foto: springtime78 / Alamy / Alamy / Profimedia

prijatno

Otkriven recept za najbolju sarajevsku pitu: Pekara vam više neće pasti na pamet, svaki zalogaj je uživanje

Pekar otkriva da trik nije u testu već u prelivu.

Objavljeno:

U Sarajevu pita s mesom nije samo hrana, već priča koja se prenosi generacijama. Svaka korica i svaki zavijeni sloj nose duh stare bosanske kuhinje, a priprema se s posebnom pažnjom, kao da se u nju upliće deo porodične istorije.

Jedan čuveni pekar sa Baščaršije, poznat po pitama koje se prodaju odmah nakon što izađu iz rerne, otkriva tajnu savršene pite: nije reč samo o testu, već i o posebnom prelivu kojim se pita zaliva nakon pečenja, dovoljno da ostane sočna, a da spolja ostane hrskava.

Sastojci za domaće jufke:

  • 500 g glatkog brašna (tip 400 ili 500)
  • 1 kašičica soli
  • 250 ml mlake vode (po potrebi)
  • 2 kašike ulja
  • Malo brašna za posipanje
  • 100 ml ulja ili rastopljene masti za premazivanje
  • Nadev (klasična pita s mesom):
  • 400 g mlevene junetine ili teletine
  • 2 glavice crnog luka (sitno seckane)
  • So i biber po ukusu
  • ½ šolje vode ili kisele vode

Po želji: mlevena paprika ili peršun

Umesto mesa, možete koristiti sir i jaja za sirnicu, zelje ili spanać za zeljanicu, krompir za krompirušu, ili jabuke i cimet za slatku verziju.

Tajni preliv pekara:

  • 100 ml vode
  • 100 ml mlijeka
  • 30 g putera ili 3 kašike ulja
  • Prstohvat soli

Priprema:

Zamesite testo brašno i so pomešajte, dodajte mlaku vodu i ulje, mesite dok ne dobijete glatko, elastično testo. Ostavite da odmori 30 minuta.

Pripremite nadevmeso pomešajte s lukom i začinima, dodajte vodu da masa bude sočna.

Razvucite koretesto podelite na kugle i razvucite tanke, gotovo providne kore.

Punjenje i motanje – nadev rasporedite po ivici kore, urolajte u „puža“ i složite u tepsiju.

Pečenje – zagrejte rernu na 200°C, pecite 35–45 minuta dok pita ne dobije zlatnu boju.

Preliv – zagrejte mleko, vodu, so i puter, prelijte pitu nakon što se malo ohladi i pokrijte kuhinjskom krpom da upije.

Posluživanje:

Pitu servirajte toplu, isečenu na trouglove ili kocke, uz čašu jogurta, kefira ili pavlake.

Za sočniju verziju, preliv možete napraviti od 150 ml mleka i 150 ml vode, a za slatku verziju koristite šećerni sirup s limunom.

Bonus video:

01:43

JEDNOSTVAN RUČAK UZ SLATKIŠ NA KRAJU NA ZLATIBORSKI NAČIN! Obradujte ukućane ovim receptom: Brzo, lako, a ukusno

(Espreso/Novi.ba/Krstarica/prenosi:B.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.