OVU NAMIRNICU DAJETE DECI DA JEDU, A PUNA JE OLOVA: Utiče na razvoj mozga i nerava, opasna kao đavo
Čokolada, Foto: Francesco Santalucia / Panthermedia / Profimedia

važno je znati

OVU NAMIRNICU DAJETE DECI DA JEDU, A PUNA JE OLOVA: Utiče na razvoj mozga i nerava, opasna kao đavo

Najosetljiviji su deca i trudnice, jer olovo utiče na razvoj mozga i nervnog sistema kod fetusa i dece.

Objavljeno: 08:49h

Nova naučna otkrića donose hladan tuš za sve ljubitelje čokolade, naročito one koji biraju tamnu čokoladu verujući da je to “zdravija” varijanta. Iza njenog prepoznatljivog ukusa, pokazalo se, može da se krije ozbiljan rizik po zdravlje.

Istraživanje naučnika sa Univerziteta Džordž Vašington, objavljeno u časopisu Frontiers in Nutrition u julu 2024. godine, analiziralo je čak 72 slatkiša na bazi kakaoa tokom perioda od osam godina (2014–2022). Rezultati su, kako sami autori navode, bili “šokantni i zabrinjavajući”.

Više od 43 % testiranih čokolada sadržalo je veće količine olova nego što propisuje kalifornijski zakon Prop 65, dok je 35 % uzoraka premašilo dozvoljene granice kadmijuma.

Tamna čokolada nije uvek zdravija

Čokolada
Čokoladafoto: Philip Toscano / PA Images / Profimedia

Zanimljivo je da su naučnici primetili još jedan neočekivan podatak, neke organske čokolade imale su veći nivo teških metala od konvencionalnih. To ukazuje da problem ne leži samo u aditivima ili preradi, već i u samom poreklu zrna kakaoa i zemljištu u kojem ono raste. Zbog načina na koji biljke apsorbuju minerale, kakao može “povući” i olovo i kadmijum iz tla, naročito ako se uzgaja u kontaminiranim područjima.

Zašto su olovo i kadmijum opasni?

Olovo i kadmijum spadaju u teške metale koji se sporo eliminišu iz tela i akumuliraju tokom godina, što znači da čak i male količine, ako se unose redovno, mogu izazvati ozbiljne posledice.

Olovo negativno utiče na mozak, krvni pritisak i reproduktivni sistem, dok kadmijum može da ošteti bubrege, jetru i kosti.

Najosetljiviji su deca i trudnice, jer olovo utiče na razvoj mozga i nervnog sistema kod fetusa i dece.

“Ne odričite se čokolade, ali birajte pametno”

Čokolada
foto: Profimedia

Stručnjaci poručuju da nema razloga za paniku, ali da je važno biti svestan ovih nalaza.

„Ne znači da treba da prestanemo da jedemo čokoladu, već da obratimo pažnju na umerenost i poreklo proizvoda“, navode autori studije.

Preporučuje se da potrošači biraju proizvođače koji transparentno navode poreklo zrna i da izbegavaju svakodnevnu konzumaciju velikih količina čokolade, posebno kod dece.

Kako prepoznati bezbedniju čokoladu?

Tamne čokolade sa manjim procentom kakaa (npr. 55–70 %) često imaju niže koncentracije metala od onih sa 85 % i više, jer se metali nalaze upravo u kakao čvrstoj materiji.

Takođe, proizvođači koji koriste zrna iz Južne Amerike ili Afrike imaju različite rizike od kontaminacije, pa i to može biti presudan faktor.

Čokolada i dalje ostaje naš omiljeni slatki greh, ali vredi zapamtiti da “zdravija” verzija nije uvek i bezbednija.

Ova studija naučnika sa Univerziteta Džordž Vašington podseća nas da čak i prirodni proizvodi mogu sadržati štetne supstance, i da ključ leži u umerenosti, informisanosti i pametnom izboru.

01:02

Novak Đoković u Šangaju

(Espreso/blic žena/prenela PV)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.