Ovo nikako ne stavljajte u zimnicu: Biće bezukusna i brzo će se pokvariti, ovi saveti zlata su vredni
Foto: Bakina kuhinja

pogledajte

Ovo nikako ne stavljajte u zimnicu: Biće bezukusna i brzo će se pokvariti, ovi saveti zlata su vredni

Priprema zimnice je poseban ritual u mnogim domaćinstvima i jedan od onih običaja koji se prenose s kolena na koleno. U njih ćete, ubuduće, uvrstiti i ove tajne za najukusniju slatku i slanu zimnicu koja dugo traje.

Objavljeno:

Koliko god da volimo miris ajvara, kiselih krastavaca ili turšije, činjenica je da zimnica i pored jednostavne pripreme traži mnogo opreza i pažnje jer može vrlo lako da se pokvari ako se napravi i najmanja greška. Dakle, lako je, ali bez opuštanja.

Najčešće se misli da je dovoljno samo složiti povrće u tegle i preliti ga odgovarajućom tečnošću, ali tajna dugotrajne i ukusne zimnice krije se u samom izboru namirnica.

Nisu svi plodovi pogodni za tegle, naprotiv, neke namirnice mogu da unište trud i vreme koje ste uložili, a da toga niste ni svesni.

Zato je važno znati šta nikako ne bi trebalo stavljati u zimnicu, jer upravo takvi pogrešni izbori kvare ukus, skraćuju trajnost i povećavaju rizik da se cela tegla baci.

10 namirnica koje ne treba da se ubacuju u zimnicu

1. Prezrelo ili oštećeno povrće i voće jer se brzo kvari i može da „pokvari“ celu teglu.

2. Krastavci gorkog ukusa pošto se on potom prenosi na ostalo povrće u mešanoj salati ili će generalno biti pregorko ako ih spremate samo za kisele krastavčiće.

3. Povrće s previše vode jer može da omekša i pokvari teksturu zimnice. Ako kiselite tikvice, obavezno isecite najmekši, središnji deo, onaj sa semenkama i ubacite isključivo tvrde delove i zidove kolutova.

4. Zelena paprika tankih zidova jer je vodenasta i raspada se u tegli.

5. Voće sa visokim procentom vode pošto ne traje dugo i lako se usmrdi. Izuzetak je džem, koji se pravi tako što se breskve, kajsije, šljice i ostalo voće najpre termički obrade i zgusnu.

6. Povrće i voće koje nije dobro oprano ili osušeno pošto ostaci zemlje ili vlage podstiču pojavu buđi.

7. Mlečni proizvodi nisu za zimnicu jer se brzo kvare (mada postoji varijanta sira u ulju, što je već posebna tehnika).

8. Začini lošeg kvaliteta ili ustajali, koji mogu da daju gorčinu i „buđav“ ukus.

9. So ili sirće niskog kvaliteta ili mala količina soli ili sirćeta pošto nedovoljno konzervansa ubrzava kvarenje.

10. Povrće koje nije termički obrađeno kad je to potrebno (npr. pasulj) jer to može biti opasno za zdravlje ako se nepravilno pripremi.

Bonus video:

01:00

Vojvođanski kare kao predlog za ručak

(Espreso/Glossy/T.S.R./prenosi:B.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.