ZNATE LI?
Nije mleko, a topiće se u ustima: Ovaj sastojak u kajgani čini njen ukus barem duplo boljim
Poslužite na tostu, začinite biberom i uživajte u nežnoj, baršunastoj kajgani.
Priprema kajgane možda se čini jednostavnom, ali postoji mali kulinarski trik koji je može učiniti neuporedivo ukusnijom – umesto mleka, dodajte kašiku kisele pavlake.
Naime, iako se mleko često koristi u pripremi kajgane, ono zapravo može razrediti ukus jaja i učiniti ih vodenastima ili grudvastima tokom termičke obrade.
Rezultat su često gumene, suve nakupine koje nisu privlačne ni na oko ni na nepcu, piše Express.
Recept za kremastiju i ukusniju kajganu
S druge strane, kisela pavlaka svojim gušćim sastavom pomaže da jaja ravnomernije i nežnije termički obrađuju, sprečavajući njihovo isušivanje. Kajgana tako postaje znatno kremastija, s teksturom nalik pudingu, i bogatijeg je, punijeg ukusa.
Osim toga, ovaj način pripreme je brz i gotovo nepogrešiv – kajgana s kiselom pavlakom biće gotova za manje od 10 minuta, bez straha od prekuvavanja.
Sastojci:
2 velika jaja
1 kašika kisele pavlake
1 čajna kašičica maslaca
So i biber po ukusu
Po želji: narendani sir, vlasac ili drugi dodaci
Priprema:
Razbijte jaja u činiju i dobro ih umutite dok ne postanu penasta i lagana.
Dodajte kiselu pavlaku i nastavite mešati dok ne dobijete jednoličnu smesu, zatim posolite.
Na srednje laganoj vatri zagrejte tiganj i otopite maslac.
Ulijte smesu u tiganj i pustite da odstoji desetak sekundi, zatim lagano mešajte špatulom i preklapajte smesu kako se počinju stvarati zgrušci.
Sklonite s vatre dok su jaja još vlažna, jer će nastaviti kuvati i nakon skidanja s ploče.
Poslužite na tostu, začinite biberom i uživajte u nežnoj, baršunastoj kajgani.
(Espreso/Najžena/DČ)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!




