Ajvar, pinđur ili ljutenica – svi ih vole, malo ko zna koja je razlika: Šokiraćete se kada čujete šta je u pitanju
Foto: Printscreen/Youtube/RTV Mag

LAKO JE!

Ajvar, pinđur ili ljutenica – svi ih vole, malo ko zna koja je razlika: Šokiraćete se kada čujete šta je u pitanju

Ajvar je najpoznatiji i najrasprostranjeniji

Objavljeno:

Koji vam je omiljen?

Krajem leta i u jesen, police marketa i pijace prepune su teglica sa poznatim domaćim specijalitetima od paprika. Najčešće nailazimo na tri imena – ajvar, pinđur i ljutenica. Iako ih mnogi svrstavaju u isti „koš“, zapravo se razlikuju po sastavu, načinu pripreme i samom ukusu, prenosi danas.rs.

Ajvar – nekrunisani kralj zimnice Ajvar je najpoznatiji i najrasprostranjeniji. Ne nosi bez razloga nadimak „balkanski kavijar“. Osnovu čine crvene mesnate paprike (šilja ili babura), dok se u ponekoj varijanti dodaje i malo patlidžana. Paprike se peku, gule i dugo krčkaju sa uljem dok se ne dobije gusta, relativno glatka smesa. Ukus mu je bogat, pun i blago sladak, a dimljena nota mu daje posebnu dubinu. Iako može biti ljut ili blag, ajvar nikada ne sadrži paradajz – što ga jasno razlikuje od pinđura i ljutenice.

Pinđur – lagan i osvežavajući Za razliku od ajvara, pinđur obavezno uključuje paradajz. Uz pečene paprike često ide i beli luk, a ponegde i patlidžan. Tekstura mu je mekša, ređa i neretko sadrži sitne komadiće povrća. Upravo paradajz daje pinđuru svežiji i blago kiselkast ukus. Popularan je u Makedoniji, Srbiji i Bugarskoj, ali poslednjih godina sve češće ga viđamo i širom regiona.

Ljutenica – pikantno zadovoljstvo Ljutenica je, kao što joj ime kaže, najljuća od svih. Osim paprika i paradajza, često sadrži ljute papričice, beli luk, šargarepu, pa čak i začinsko bilje poput peršuna ili celera. Može se pripremati u glatkoj formi, ali i u „seckanoj“ varijanti sa vidljivim komadićima povrća. Njen snažan, pikantan ukus čini je savršenim dodatkom jelima.

Kako napraviti pravi izbor?

– Ako želite kremasti i blag namaz – ajvar je pravi izbor. – Ako volite osvežavajući ukus sa dozom paradajza – probajte pinđur. – Ako ste ljubitelj ljutog i intenzivnog – ljutenica će vas osvojiti.

Bilo da volite blaže ili pikantnije ukuse, ova tri specijaliteta deo su balkanske tradicije i teško je zamisliti trpezu bez njih, posebno u sezoni paprika.

Šta vi birate i pravite?

02:31

E, DUA LIPA, SESTRO MILA... ŠTA TI ZNAŠ ČIJI JE AJVAR! Pevačica leskovački specijalitet proglasila albanskim, sa tezgi imali šta da joj kažu: Izvoli recept!

(Espreso/Krstarica/DČ)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.