Nećete verovati zbog čega vam se KVARI KISELI KUPUS: Ovo OBAVEZNO morate da PROVERITE ili će vam PROPASTI!
Foto: Printscreen Youtube/Kako kiseliti kupus

dobro obratite pažnju

Nećete verovati zbog čega vam se KVARI KISELI KUPUS: Ovo OBAVEZNO morate da PROVERITE ili će vam PROPASTI!

Da se kiseli kupus ne bi pokvario, nije vam dovoljan samo recept za količinu soli i vode, već i pravo uputstvo - od početka do kraja. Takođe smo vam pripremili i nekoliko fenomenalnih recepata i caka sa kiselim kupusom

Objavljeno:

Novi recepti za kiseli kupus obično počinju rečima - na toliko i toliko kupusa (ili vode) ide toliko soli... Međutim, stari domaćini nikada nisu kupovali so baš po takvoj meri, već je u kući morala da postoji dovoljna rezerva.

Oni su se za ostavljanje kupusa za zimu počinjali na sledeći način - kupovinom najboljeg kupusa! Idealno bi bilo da prvo kupite jednu ili dve glavice i proverite da li kupus ima slatkast ukus. Ako ima, to je pravi, a ako malo ljuti, bolje ga potrošite za salatu ili kuvanje, a za burence tražite neki drugi. Takođe, proverite da slučajno nema puževa golaća u glavici, jer ako je rod takav, kiseli kupus se neće održati.

Dobre su one sorte koje imaju tanje "žile", a poslovično su najbolji "futoški" i "srpski melez." Kad odaberete pravi kupus, očistite ga temeljno od spoljnih listova a onda zarežite svaki koren "na krst" i izvadite sredinu što više možete. U svaku izdubljenu glavicu sipajte po kašičicu soli, pa ih ređajte pažljivo jednu uz drugu.

Glavice ne smeju da se pritiskaju, ali ni da budu suviše labavo spakovane. Otvor u korenu, u kome je so, ostaje okrenut na gore. Dok ređate glavice, sa strane uglavite i plastično crevo koje treba da ide od dna do vrha bureta. Služiće za pretakanje rasola.

Kad poređate glavice, postavite plastičnu rešetku ili čamove daščice i pritisnite kamenom i ostavite preko noći da kupus odstoji. Ako sutradan može da se doda još neka glavica, popunite bure još malo. Razmutite so u hladnoj vodi, tako da ukus bude neprijatno slan.

Kiseli kupus
foto: Printscreen/Youtube/Kuhinja Recepti

Prelite kupus, zatvorite i već sutradan proverite da li treba dodati još presolca. Čim se počne osećati izmenjen miris, počinje pretakanje i ono se obavlja svaki dan. Crevom izvući pun lonac presolca sa dna bureta, pa ga preliti odozgo preko kupusa. Ponoviti proceduru nekoliko puta.

Kada kupus dostigne željeni nivo kiselosti, dodajte u bure vinobran, prema uputstvu na kesici a u skladu s količinom kupusa. Dok čekate da se ukiseli, možete spremiti manje bure ili neku veću teglu ribanca.

FENOMENALAN RECEPT ZA RIBANAC

Potrebno je da odvojite najviše dva sata za pripremu, a u fenomenalnom ukusu ćete uživati mesecima.

Nepohodni sastojci za ribanac:

15 kg kupusa

400 g soli

bure od 10 l p

lastični obruč

1 kuhinjska krpa

kamen

¼ vinobrana

Način pripreme:

Očistite glavice kupusa od spoljašnjih listova i korena, a zatim ih itendajte ili sitno iseckajte. Dobro operite bure i njega stavite jedan slog, malo ga posoliti pa nabijati rukama ili čunjevima dok dok kupus ne zapeni. Ponavljajte ove korake sve dok ne potrošite kupus.

Potom ga prekriti čistom krpom, naneti plastični obruč pa odgore staviti teži kamen uvijen u čistu kesu. Poklopiti ga i ostaviti na toplom dok se ne ukiseli. Kada tečnost postane kisle, postupak je gotov.

Proces daljeg kišeljenja zaustavićete tako što ćete razmutiti vinobran sa malo vode, i sa tim napitkom preliti gornji sloj kupusa. Bure nakon toga odložiti na neko hladno mesto, a kupus je spreman za jelo.

Ribanac
foto: Printscreen/Youtube/UradiSamaIdeje

Bar jednom nedeljno proveravajte da li kupsu peni, ukoliko se ona stvori, obavezno je sklonite.

Ribanac je jedan od omiljenih specijaliteta tokom hladnih dana.

RECEPT ZA SLOŽENAC OD RIBANCA

Već danas možete da spremite ovaj divni složenac od njega:

Potrebno:

500 gr kiselog kupusa-ribanca

1 šagarepa

2 krompira

1 paštrnak

1 praziluk

2-3 crni luk

1 paprika

350gr dimljene slanine

500gr. piletine

Začinska crvena paprika, biber, ulje.

Priprema:

Uzmete posudu koja može ići u rernu. Na dno stavljamo slaninu, a preko slažemo sledeće: kiseli ribanac, krompir, paštrnak, papriku, šargarepu, a onda i piletinu.

Preko dodate još ribanca, a onda i začine. Nalijte oko 300 ml vode. Ubacite složenac u zagrejanu rernu na 2h, na oko 150 do 170 stepeni Celzijusa.

OVAKO RUSI KISELI KUPUS

Recept za kiseli kupus po starom ruskom receptu.

Sastojci:

Kupus - 1 kilogram

Šargarepa - jedna

Rotkvica - jedna

So - 1-1,5 kašika

Šećer - 1 kašika

Senf - po ukusu

Semenke kumina - po ukusu

Pripremite sve sastojke. Kupus sitno naseckajte. Šargarepu narenadajte na krupno. Pomešajte šargarepu i kupus. Dodajte so, šećer, usitnjene semenke kumina i senf.

Rasporedite rukama. Ogulite rotkvicu i izrendajte na krupno i dodajte ostatku povrća. Prebacite u čistu, sterilizovanu teglu. Dobro promešajte. Izgnječite tako da kupus bude potpuno prekriven sokom. Ostaviti 5-7 dana na sobnoj temperaturi. Povremeno promešajte drvenom varjačom.

PRE STAVLJANJA SVINJSKIH REBARA U KISELI KUPUS OBAVEZNO MORATE DA URADITE 1 STVAR

Možete da napravite i svinjska rebra sa kiselim kupusom i slaninicom iz rerne.

svinjska rebra - 800 g

slanina - 150 g

kiseli kupus - 1 velika glavica

paradajz - 2 - 3 supene kašike iz konzerve

aleva paprika - 1 supena kašika

univerzalni začin - 1 supena kašika, od povrća

sok od kiselog kupusa - 1 šolja

voda - 1 šolja

Operite svinjska rebra i isecite na porcije. Isecite slaninu mnogo sitno.

Naseckajte sitno kupus i stavite pola na dno dubokog pleha.

Odozgo poređajte rebra i pospite komadićima slanine. Preko njih pospite preostali deo kiselog kupusa, tako da prekrije rebarca.

Pospite alevom paprikom, začinom od povrća i paradajzom iz konzerve.

Odozgo prelijte sokom od kiselog kupusa i vodom, tako da se prekrije kupus.

Stavite pleh u ugrejanu rernu i pecite na 250 stepeni oko 2 sata.

Srbi ovu namirnicu obožavaju, a Nemci je stavljaju u dinstani kupus!

U Nemačkoj se dinstani kupus zove rotkohl i jako je specifičan. U pitanju je nemačko jelo od dinstanog kupusa, a po nekom njihovom pravilu se koristi ljubičasti kupus.

Kiseli kupus
foto: Printscreen/Youtube/ Jaca kuva

Da bi bio ukusniji, oni na početku pripreme dodaju - slaninu, sastojak koji složćemo se u Srbiji svi volimo. Upravo slanina će pustiti svoju masnoću na koji se kupus kasnije disnta i automatski dobija bolji i lepši ukus.

Isto tako, podjednako dobru notu ukusa daje i - jabuka, verovali ili ne, posebno ako želite da dodate slatko-kiseli ukus svom jelu. Uz to, dovoljno je da dodate i malo jabukovog sirćeta u kupus koji će čuvati oni lepu, zlatnu boju kupusa koju je dobio kiseljenjem u buretu.

Kako se sprema rotkohl?

1 glavica ljubičastog kupusa

1 glavica crnog luka

3 šnita slanine

1 jabuka

2 kašike jabukovog sirćeta

1 kašika ulja

1 kašika šećera

so

biber

Priprema rotkohla:

Pre svega slaninu i crni luk isecite što sitnije, a jabuku na sitnije kocke, pa samo slaninu stavite da pržite, sve dok ne postane hrskava. Kada postane hrskava, izvadite je na ubrus da upije masnoću, pa u isti tiganj pržite sitno seckan crni luk i dinstajte na laganoj temperaturi oko pet minuta.

Posle toga, kupus možete proprati ispod mlaza vode, ali i ne morate ukoliko volite rasol, pa ga isecite na trakice. Kada isečete sav kupus, dodajte ga u tiganj sa crnim lukom, pa istovremeno ubacite i jabuku, šećer, so i biber, pa promešajte da se sve sjedini.

Po potrebi, da ne bi zagorelo, dodajte malo vode, a uz to ta tekućina će pomoći kupusu da brže omekša. Potrebno je da ga dinstate oko 45 minuta pa sve do sat vremena.

Kada dinstanje bude pri kraju, dodajte mu jabukovo sirće i po potrebi soli, to morate da vidite, zavisi od ukusa da li vam je dovoljno slano ili ne. Dobro ponovo promešajte, pa sklonite sa ringle i pospite po želji seckani peršun i prethodno prženu slaninu i jelo je spremno za posluženje.

Bonus video:

00:55

Vesna de Vinča otkrila recept jela za siromašne

(Espreso/Stil)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.