Majstorski recept za pitu punu fete i začina: Tamaniće je i najveći gurmani, ovako nešto nikada niste jeli
Pita, Foto: Stefan Simonovski / Alamy / Alamy / Profimedia

probajte

Majstorski recept za pitu punu fete i začina: Tamaniće je i najveći gurmani, ovako nešto nikada niste jeli

Predstavljamo vam recept za fenomenalnu domaću pitu sa sirom i spanaćem, hrskavu, kremastu i vizuelno prelepu slanu pitu koja se lako pravi, a savršena je za svaku priliku.

Objavljeno:

Grčka kuhinja nudi nam mnogo zadovoljstava, a na našim prostorima su posebno popularne tamošnje pite. Danas vam predstavljamo jednu naročito obožavanu – spanakopitu, pecivo od gotovih kora, sa feta sirom i spanaćem. Ali u nešto drugačijoj varijanti!

Umesto da motate kore u frulice ili da ih ređate jednu preko druge, potrebno je samo naborati ih tako da pita dobije izgled harmonike. Biće dekorativna i pravi se brže, ali je jednako ukusna. Ili čak lepša, zbog svih začina koje predlaže popularna grčka influenserka Dimitra, koja nam je otkrila ovaj recept.

Sastojci:

  • 10 listova kupovnih kora za pitu
  • 3 jajeta
  • 120 g putera
  • 3-4 kašičice maslinovog ulja
  • pola kašičice soli
  • 450 g spanaća
  • 450 g feta sira
  • 220 g krem sira
  • po želji mladi luk
  • 2 kašičice sveže mirođije
  • 1 kašičica mlevenog bibera

Priprema

  1. Uključite rernu da se greje na 180 °C.
  2. Mikserom umutite krem sir, pa dodajte cela jaja, mirođiju, so i biber (dodajte po ukusu na preporučene mere) i mutite još 2 minuta.
  3. Ubacite sitno seckan spanać, pa u sve izmrvite i feta sir i mutite još malo. Potom nalijte ulje i, ako želite, možete da dodate i mlad luk.
  4. Stavite dve kore jednu na drugu na dnu tepsije, pa prelijte otopljenim puterom.
  5. Stavite pet kašika fila i razmažite po kori, pa prstima počnite da savijate koru tako da izgleda naborano, kao harmonika. Ponavljajte s još dve po dve kore dok ne utrošite materijal i sve "harmonike" poređajte po dnu tepsije.
  6. Namažite gornji deo pite otopljenim puterom, a ako vam je ostalo nadeva, prelijte njim.
  7. Pecite 45-60 minuta, dok ne bude hrskavo i zlatnobraon na vrhu.

Bonus video:

01:43

JEDNOSTVAN RUČAK UZ SLATKIŠ NA KRAJU NA ZLATIBORSKI NAČIN! Obradujte ukućane ovim receptom: Brzo, lako, a ukusno

(Espreso/Glossy/T.S.R./prenosi:B.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.