ušao u legende
Titov kuvar NIKAD nije dodavao ovaj sastojak u AJVAR! Mića otkrio tajnu posle 25 godina
Bio je Mića Stojanović i diplomatski kuvar, čovek koji je osmislio brojne domaće specijalite
Srbin Milovan Mića Stojanović bio je Titov kuvar punih 25 godina.
O njegovom kvalitetu ne govori samo ova referenca, već i činjenica da je bio dvostruki svetski šampion u kuvanju, ali i svojevrsni začetnik ugostiteljstva i turizma u tadašnjoj SFRJ.
Bio je Mića Stojanović i diplomatski kuvar, čovek koji je osmislio brojne domaće specijalite, kao što je Karađorđeva šnicla, i servirao ih najpoznatijim državnicima, političarima, ambasadorima i javnim ličnostima tog doba.
Stojanović, kao svaki pravi majstor, nije bio sebičan, pa je rado delio svoja kulinarska znanja i sjajne recepte, iako verujemo da je poneku tajnu sačuvao i za sebe. Svojevremeno je Politici otkrio recept za ajvar, pa hajde da vidimo kako to slavni Titov kuvar sprema ovaj tradicionalni specijalitet.
Recept Titovog kuvara za najbolji ajvar
Sastojci:
10 kilograma paprika
3 kilograma plavog patlidžana
5 decilitra ulja
10 ljutih papričica
Priprema:
Paprike i patlidžan ispeći na plotni ili u rerni, oljuštiti, ukloniti semenke i samleti na mašini. Smesu posoliti i na vrelom ulju pržiti dok voda ne ispari, a onda dodati pola decilitra esencije.
Kada se ajvar sipa u tegle, odizgo se zalije vrelim uljem, poveže, a beli luk se po želji dodaje kasnije, pred služenje; u suprotnom ajvar od ovog sastojka može da prokisne u špajzu!
(Espreso/blic žena/prenela PV)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!




